На първо четене приеха двата антикорупционни закона

Народните избраници отделиха 4-часов дебат за тези проекти

На първо четене приеха двата антикорупционни закона | StandartNews.com

Депутатите приеха на първо четене и двата антикорупционни закона. Единият е Законопроект за противодействие на корупцията с вносител Кирил Петков и група народни представители. Другият - Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерския съвет.

Законът на ПП беше подкрепен с 138 гласа "за", а законопроектът, внесен от Министерския съвет бе одобрен със 113 гласа "за", обясни Dariknews.

Народните избраници отделиха 4-часов дебат за тези проекти.

Това е първият законопроект, внесен от „Продължаваме промяната“ още при старта на работата на новия парламент. Това е законопроектът за КПКОНПИ, който ще даде възможност на България да противодейства на корупцията, съобщиха от „Продължаваме промяната“.

Депутатът Петър Петров от "Възраждане" обвини "Продължаваме промяната", че са преписали 77% от своя законопроект от сега действащия закон на ГЕРБ. Той иронизира някои от предложенията - вместо разследващите инспектори да могат да използват системи като ГРАО например, е записано, че те ще могат да използват безплатен градски транспорт. От себе си Петров добави с ирония, че може би трябва да им се даде и безплатна карта за фитнес, с която да борят корупцията. "Знаете ли как се казва, когато препишеш законопроект на ГЕРБ, президентът ви го каза, нарича се шарлатания", каза Петров.В отговор Милен Матеев от ПП заяви, че "с по-малко от 1 процент промяна в конституцията можем да променим държавното устройството на страната".По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ тези антикорупционни законопроекти са били поставяни като гаранции и залог за правителство преди. Сега е същото, каза тя и увери, че от ГЕРБ подкрепят и двата законопроекта.

И от БСП подкрепят и двата закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай