На прощаване: Промяната стана пропадане

Три шамара за Нинова, Петков се срина в бунището на лъжата

На прощаване: Промяната стана пропадане | StandartNews.com
  • Три шамара за Нинова, Петков се срина в бунището на лъжата
  • Най-зрелищно по пързалката на позора се пуснаха БСП и ДБ, на ход е президентът

27 юли ще остане най-тъжният ден в живота на Корнелия Нинова. Той започна с публичното й унижение в пленарна зала от опозицията, която с двойно гласуване отказа да й даде законодателна програма за още 6 месеца власт. И завърши с два шамара - от омразните й Калоян Паргов и Кирил Добрев. Върховният касационен съд ги реабилитира на "Позитано" 20, като обяви наказанието на бившия шеф на софийската организация и изключването от БСП на бившия оргсекретар за невалидни.

Дали Нинова изобщо е спала онази нощ стана ясно в четвъртък сутринта, когато соцлидерката реши да използва камерите в президентството, за да показва мускули на Румен Радев, нареждайки му да забави разпускането на парламента, уж за да се избере нов шеф на КЕВР. Уви, третият шамар не закъсня. Имате време до края на седмицата, каза през зъби Радев, давайки знак, че няма да нарушава Конституцията и законите на страната заради нея.

Няколко часа по-късно нервите на първата социалистка окончателно рухнаха и без да си дава сметка,  

влезе в тона на министрите на Слави Трифонов

които до вчера бясно атакуваше. Напусна демонстративно заседанието на кабинета, възмутена от сделката за новите изтребители, в опит отново да намигне на русофилите след като месеци наред под носа им изнасяше оръжие за Украйна, пардон, за Полша.

Сгромолясването й с гръм и трясък бе поредното сриване по нанадолнището, което беляза управлението на Кирил Петков.

Само за 6 месеца "Продължаваме промяната" се превърна в "Пълно пропадане". Усмивката на премиера потъна в блатото "Джемкорп", самочувствието му бе отнесено от два танкера тройно по-скъп втечнен газ, а честта му - от любовен парапет. Вместо да се изкачи по стълбата на върховенството на закона, както обещаваше в началото, Петков се срути в бунището на лъжата, клетвопрестъпничеството и нарушаването на закона.

А единственият смислен резултат от управлението му останаха новите попълнения в речника на българския език -

литмус, куролация и пета колония

Заедно с грижата на аватара му Асен Василев за хората у нас - "Да го духат бедните!".

Не първи, но най-зрелищно по пързалката на позора се пуснаха "Демократична България". Скандален запис от заседание на парламентарната им група извади на бял свят задкулисието. Разкри, че "Продължаваме промяната" сутрин търсят честни и почтени в ИТН, а вечер ги наричат мафия. И кроят пъклени планове как да сменят Тошко Йорданов като шеф на групата. Лайвстиймът от сбирката показа, че зад купешките фрази на загриженост пред камерите стои най-обикновено търгашество зад тях. А претенциозната борба за свобода на словото маскира бруталното овладяване на медиите у нас. "Свалете записа от Дарик, кой видял - видял" ще остане емблема на моралните стожери от умнокрасивитета.

Пълното пропадане провокира мащабно партийно прегрупиране. Паникьосани от първите социологически сондажи, които се поколебаха кой остава под чертата - ИТН, Демократична България или самата БСП, хората на Христо Иванов панически подадоха ръка на Кирил Петков, предлагайки му общи листи.

За да не остават втори път извън парламента

бащите на Отровното трио Арман Бабикян и Николай Хаджигенов отидоха още по-далече и поискаха коалиция "Антикорупция" с ДБ и ПП. Кирил Петков и Асен Василев обаче отрязаха и едните и другите. Което накара "Демократична България" да покани в съюз собствените си проксита - "Боец" и "Правосъдие за всеки".

Невъзможна коалиция ВМРО, НФСБ и ИТН видяха едни от политолозите, любопитен съюз между ИТН, Мая Манолова и ВМРО съставиха други. Никога с Мая, скочиха хората на Слави. Което накара трета група изборни експерти да съберат Манолава със Стефан Янев, който вече си търси мандатоносител, поради още неизлязла съдебна регистрация. В същата ситуацията са и ПП, които учредиха партията си, но още нямат документ за нея. Нито пък структури.

И докато свободното летене към дъното на три от партиите в бившата управляваща коалиция продължава, Румен Радев вече нареди кабинет от професионалисти. Макар новите министри да се фокусират върху антикризисните мерки, първите заявки от "Дондуков" 2 вече сочат, че животът на Кирил Петков и Асен Василев тепърва ще става интересен.  Очакваната проверка на дейността на харвардския кабинет ще извади на бял свят игрите с дълга, цената на тока и газа и истината за онова оръжие към Украйна.

Предизборната кампания вече започна. Играчите са познати, тезите им - също. Но страшните есен и зима, които се задават с вота - не са. За първи път от години политиката няма да има значение. Лозунгите ще се пропускат, обещанията ще се забравят. Защото хората се интересуват единствено от цени, храни, ток, газ и заплати. И от това могат ли партиите най-после да си проговорят, за да свършат нещо смислено. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай