На какво се дължи провалът на втория мандат

Коментар на политолози

На какво се дължи провалът на втория мандат | StandartNews.com

Провалът на втория мандат се дължи само на антиГЕРБ идентичността на "Продължаваме промяната". Това заяви политологът Цветанка Андреева в ефира на Bulgaria ON AIR. Тя изпаднаха в изолация точно поради тази антириторика, категорична е тя.

"Кураж за първи път виждаме, но все още не ставаме свидетели на силна политическа воля да се осъществи третият мандат. Желанието вече е налице, но трябва много усърдие да го докарат докрай. Процес, който включва тяхната сила и опит да убедят собствените си избиратели, че каквато и да е коалицията, трябва да се случи. Основната трудност е да се събрат не ДБ и ГЕРБ, а ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Ако продължават с политическа идентификация, която основна черта да бъде анти, то нито една партия няма да може да комуникира с друга", коментира политологът/

По думите ѝ това поставя която и да е партия, ако акцентира върху антиповедението си, в абсолютно несъстоятелност да участва в каквато и да е власт и опитът да се установи диалог върху поле за евроатлантическо мнозинство е изключително полезен. Киряков смята, че важен детайл е това какви задачи ще бъдат представени пред такава евроатлантическа коалиция.

"Въпрос на висота на лидерство е да убедиш собствения си електорат в необходимостта на такава коалиция. Което означава, че наистина пренебрегваш партийните си цели и виждания в името на това тази държава да се управлява. Те знаят, че отказът от власт води до отслабване на партиите", коментира Андреева.

Киряков е на мнение, че партиите са си направили калкулации, че това поведение ще им донесе гласове, влияние, медийно внимание и на базата на тази оценка генерират такъв тип поведение в публичното пространство.

"По отношение на самата политическа криза, която пречи да се роди коалиция, дотук президентът Радев се мъчеше да управлява кризата и донякъде успяваше, макар и в собствена полза да затвърди властта си. Радев показва вече, че не може да управлява кризата, затова назрява моментът, в който ще ударим дъното, политическият разум ще се задейства и лидерите ще изградят коалиция на базата на взаимен контрол. Те вече не гърмят само аргументи защо не бива да са в обща коалиция, а започват да търсят аргументи защо трябва да се случи коалиция", отбеляза Андреева.

"Шанс няма за правителство, не защото липсва лидерство или защото няма желание у партиите, просто не могат да сглобят такава коалиция, която да устои. Има много малка теоретична възможност, ако се даде мандатът на БСП, да се сглоби коалиция около хартиената бюлетина", посочи политологът Георги Киряков.

Според него, когато се появи някаква минимална възможност да се състави коалиционно управление, ГЕРБ намират повод да я бламират и има страх от това да се появи възможност за съставяне на правителство. Върви се към избори и това категорично е пътят, по който са поели партиите от седмицата след изборите.

Ако президентът даде мандатът на БСП, Киряков би го сметнал за избягване на отговорността да бъде обвинен от обществото, че е причината за поредни избори. Андреева изтъкна, че президентът ще се опита да лидира повече лявото пространство, отколкото цялата държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай