На изпит при Дянков. Оценките на Кирил Петков и Асен Василев

Бившият финансов министър със зловеща прогноза за лихвите

На изпит при Дянков. Оценките на Кирил Петков и Асен Василев | StandartNews.com

Бившият финансов министър Симеон Дянков се оказа преподавател на Кирил Петков в Харвард. Като такъв той писа оценка на работата на Петков като премиер. Дянков бил доволен от Кирил Петков, затова оценката била много-добър 5.

Затова пък бившият финансов министър срази с критика Асен Василев. Като ковчежник на държавата, Василев се провалил.

“Асен Василев става за социален министър, но не и за финансов”, каза Дянков в интервю за бТВ. Той подчерта, че финансовият министър трябва да е лошият в едно правителство и да казва, че нямаме пари.

“Асен Василев раздаваше повече от колкото можем да си позволим. Не, че не трябва да ни се вдигнат доходите, но трябва да можем да си го позволим. Всеки финансов министър се оценява според това: има ли висока инфлация, има ли висок дълг, има ли голям дефицит. И по трите показателя отговорът е да - Василев не се справи”, добави Дянков. 

“За да влезем в еврозоната, трябва да овладеем инфлацията. Необходимо ни е редовно правителство, с него много по-лесно може да се прави политика с дълг. Трябва ни много по-значителен дълг. В актуализирания бюджет на предишния кабинет са заложени 16 млрд. лв. Такъв дълг никога не сме взимали. Не е излишен страхът, че може да влезем в дългова спирала”, каза той.

Той обясни, че нямаме тези пари, за да закупим самолетите “Грипен”, защото вече сме на дълг.

Дянков уточни, че увеличението на пенсиите от октомври не можем да си го позволим и то е на вересия. 

“Смятам, че заради ситуацията проектобюджетът трябва да влезе в парламента в края на октомври. Бюджетът ще се харчи много и ще се наддава, защото всички се готвят за избори, но ние не можем да си го позволи”, смята той.

Симеон Дянков даде зловеща прогноза за лихвите по ипотечните кредити. Според родни икономисти те ще стигнат американските нива от 6-7%. Дянков обаче е категоричен, че лихвите по кредити ще станат още по-високи – 8-9 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай