МЗ подкрепи производството на протеинови култури

МЗ подкрепи производството на протеинови култури  | StandartNews.com

София. „България подкрепи декларация за разширяване на производството на протеинови култури". Това съобщиха от Министерството на земеделието.

Министър Димитър Греков е представил позицията на страната ни по време на министерска конференция в Моравске Топлице, Словения. Конференцията е по инициатива на Министерство на земеделието и околната среда на Словения.

„Представители на страните от Дунавския регион единодушно приеха декларация, с която се обединяват, че е важно да се увеличи производството на соя. За страните, които са членки на ЕС, е възможно стимулиране на производството чрез съответните мерки и стимули на ЕС, а за другите страни чрез техни национални селскостопански политики", пише още в съобщението на пресцентъра на МЗ.

„За България увеличаване на производството на соя за изхранване на животни е от първостепенно значение", каза министърът по време на срещата и обясни, че в България имаме климатичните условия, за да отглеждаме соя. Подходящите територии за това са около река Дунав.
„Декларацията е важна за нас, защото площите с тази култура намаляват. Само България има Научно-изследователски институт по соята и сме създали няколко сорта", заяви още Димитър Греков.

В конференцията участваха още словенският земеделски министър Деян Жидан, министърът на земеделието на Хърватска Тихомир Яковина, министърът на земеделието, управлението на водите и горите на Босна и Херцеговина Жерко Иванкович-Лиянович, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Македония Люпчо Димовски, както и представители на министерствата на Литва, Австрия, Италия, Германия, Молдова, Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай