МЗ е готово за обезщетение на наводнените райони

МЗ е готово за обезщетение на наводнените райони | StandartNews.com

София. Министерството на земеделието (МЗ) вее има готовност за оценка и обезщетение на пропадналите от наводненията земеделски площи, съобщи ресорният министър Десислава Танева. 

"Имаме пълна готовност, цялата структура на "Напоителни системи", наличната техника е готова да реагира при образуване на разливи. При първа възможност областните дирекции по земеделие са в готовност при поискване на земеделските производители на място да установят размера на щетите и от там има ред, при който те ще получат обезщетение, където има пропадане", посочи Танева пред БНР.

Министерството на земеделието и храните разполага с информационна система, която представлява набор от специализирани софтуерни модули, предназначени за регистрация на данни за собственост върху земеделските земи, обясни каза министърът на земеделието в парламента.

„Регистърът представлява регистрацията на правните основания за ползване на земеделските земи, договори за наем, за аренда и съвместна обработка, както и други инструменти за създаване на масиви за уедрено ползване, включително и графична част - това представлява „Ферма ползване", каза министър Танева.

В този продукт ползвателите на земеделски земи съгласно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са длъжни да регистрират притежаваните от тях правни основания въз основа, на които ползват земеделски площи, посочи министърът на земеделието и храните.

„Системата се нуждае от определена доработка с цел привеждането й с пълно съответствие на възможните правни основания, регламентирани в националното законодателство. Това е непрекъснат процес и се извършват целогодишно то общинските служби по земеделие", поясни тя.

„Крайният резултат е, че чрез този специализиран софтуер е възможно да се представи информация в текстови и графичен вид относно регистрираните в общинската служба всички поземлени имоти към определена дата. Непрекъснато следва надграждане на софтуера след промяна на всеки закон", допълни Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай