МВнР ще продава български имоти в 9 страни

През миналата година България е продала един дипломатически имот - в Хага, за сумата от 1,165 млн. евро, а е платила 6 млн. и 39 хил. лева за наем на сгради зад граница...

МВнР ще продава български имоти в 9 страни | StandartNews.com

През миналата година България е продала един дипломатически имот - в Хага, за сумата от 1,165 млн. евро, а е платила 6 млн. и 39 хил. лева за наем на сгради зад граница. Това обяви вицепремиерът Екатерина Захариева в рамките на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин.

Тя посочи през тази година в кои държави са планирани продажби на дипломатически имоти и какви са мотивите за това.

„Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Уругвай, Финландия. Факторите са отпаднала необходимост, закрито задгранично представителство“, каза Захариева и обясни: „Някои от тези сгради са между другото бивши ТИС-ове (търговско-икономически служби) или генерални консулства, генерират големи разходи и бих казала, представят България в неблагоприятна светлина тогава, когато имотът наистина е в лошо състояние. Получавали сме такива писма неведнъж“.

Според вицепремиера Екатерина Захариева целта е максимална степен на запазване на държавната собственост извън граница и ефективно управление на тези имоти, „а не да ги оставяме да се рушат и да плащаме глоби за това в някои държави“.

Ведомството ѝ цели още „оптимизиране на сградния фонд, така че да отговаря в достатъчна степен на българската дипломация“.

„Имаме ситуации, в които имаме имоти, пустеещи от по 20 години, а в други държави например все още плащаме наем. Така че целта е ефективното управление, освобождаване на тези, които или са огромни и никога няма да бъдат използвани, за да може там, където нямаме, да се снабдим с такива, които да освободят българската държава от наем представителни имоти“, каза Захариева.

Сред обсъжданите идеи е съвместно ползване на сгради с посолства на други страни от региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай