Напрежение. МВнР размаха пръст на Митрофанова

Във връзка с обръщение на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация

Напрежение. МВнР размаха пръст на Митрофанова | StandartNews.com

България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Това се казва в позиция на Външно министерство, разпространена по повод позиция на руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Във връзка с публикувано на 12 юни 2023 г. в социалните мрежи обръщение на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна, Министерството на външните работи би искало да напомни за следното:

Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води.

Помощта, която Република България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности.

В този смисъл, България е участник в редица национални и международни инициативи за борба с дезинформацията с ясното разбиране за основополагащата роля на демократичното ни общество в споделените ни усилия за недопускане на внушения и спекулации", пишат от МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай