Събота,

Мустафа Карадайъ с послание за мир от Барутин

От: СТАНДАРТ -
959
Мустафа Карадайъ с послание за мир от Барутин
A
A
A

От Барутин заявяваме на висок глас: Ние ще защитим демокрацията в нашата Родина България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоменателен митинг в доспатското село Барутин в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес”.

Във възпоменателния митинг участваха зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов, инж. Хасан Азис, Халил Летифов и Станислав Анастасов, народните представители Хайри Садъков, Небие Кабак, Мюмюн Мюмюн, Адлен Шевкед,  Байрам Байрам, Елхан Кълков, Ихсан Хаккъ, Гюнер Ахмед, Павлин Кръстев и Александър Нестеров, евродепутатът Атидже Вели, председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед, областните председатели на Благоевград, Пазарджик, Кърджали и Разград - Ведат Хюсеин, Юмер Хамза, Ресми Мурад и Мехмед Салим, главният мюфтия на Р България Мустафа Хаджи и районният мюфтия Неджми Дъбов, генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, както и общински кметове и общински председатели на ДПС от страната.

Тук сме всяка година. Но тази година е по-особена – 50 години от онези грозни събития, подчерта Карадайъ.

След 50 години ние пак сме тук и пак говорим за права и свободи, пак говорим за шизофренията в българската политика, заяви лидерът на ДПС. И изтъкна, че българските политици гласуват едни резолюции в Брюксел и точно обратните закони в България, особено когато става въпрос за малцинствата.

В Брюксел гласуват резолюция за защита на езиковото многообразие в цяла Европа. Връщат се в България и приемат закон за забрана за ползване на езици. В директивата за майчините езици в целия Европейски съюз терминът е майчин език, само в България е базов език – основно за да не се изучава турският език в училище. Това не е истинска демокрация, категоричен бе Карадайъ.

Преди 50 години имаше едни случайни хора, които не знаеха какво да правят в държавата и застанаха срещу своя народ. Днес пак имаме едни случайни хора във властта. Затова 32 години нашата мисия е да пазим целостта на нашата Родина България, да бъдем гарант за мира, сигурността и стабилността, да бъдем гарант за демокрацията, защото платихме много скъпа цена за нея, заяви Мустафа Карадайъ.

Ние ще изпълним мисията си. Видяхме едни грозни процеси в ХХI век. На изборите през 2021 г. отново имаше опит за потъпкване на честта и достойнството. Възрастни хора от уязвими групи ни казваха: „Милиция не е влизала в нашия дом от смяната на имената. Сега влиза”. Грозни събития в демократична, европейска, натовска България, възмути се Карадайъ. И увери: „Ние ще пресечем тези процеси. Виждате – имаме силна парламентарна група и със законови инструменти ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата Родина. Заедно ще го направим.”.

„Всички ще бъдем заедно, всички ще говорим за нашата история. Тази история след 50 години още не намира място в учебниците, но ние я помним, знаем и ще я предаваме на бъдещите поколения, за да си вземаме урока до какво води разединението, за да бъдат бъдещите поколения единни, да знаят цената на демокрацията и да я защитават. Да защитават своята идентичност, да живеят с чест и достойнство в нашата България”, каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни събитията от 1964 г., 1972 г.,1973 г. 1984 г. 1985 г. и как въстават Рибново, Смолянският район, Барутин, Гоцеделчевският район, Корница, Брезница, Лъжница, а след това Кърджали, Делиормана и цяла България.

Тези събития се случваха защото бяхме разединени. Случваха, се защото, когато тези процеси бяха тук, в Западните Родопи, Източните Родопи казваха: „Те там са други. При нас няма да се случи”. Но не мина дълго време и, за съжаление, се случи и в Източните Родопи. И Родопите се обединихме в мъката и в болката, а след това и се обединихме и с Делиормана. Обединихме се в потъпканите чест и достойнство, каза Карадайъ.

Тогава, през 1985 г., се създаде нелегалната организация с основна цел борба без оръжие в името на името, в името на идентичността, в името на честта и достойнството на гражданите начело с д-р Ахмед Доган, припомни още лидерът на ДПС. Той разказа за майските събития и героите на демокрацията, които ускориха падането на тоталитарния комунистически режим, за да дойде демокрацията в България.

Barutin30

Свалихме комунистическия режим през 1989 година, а година по-късно дадохме име на нашето обединение. Името е Движение за права и свободи. 32 години ние в нашата Родина казваме НЕ на реваншизма и ДА на заедността, която е основната философия на българския етнически модел, чийто автор е д-р Ахмед Доган. ДА на заедността, която е основна философия, на база на която ние правим политика, подчерта Карадайъ.

Barutin32

Заедността за нас не е абстракция. Заедността е различните да бъдем заедно и всеки да отстоява своята идентичност, дори ако има нужда на различния да му помагаме да отстоява своята идентичност. Защото за нас различието не е проблем, а богатство, изтъкна още лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ се спря и на войната в Украйна. Наши комшии воюват, има жертви, скъпа цена плащат за политиката на своите ръководители, каза лидерът на ДПС и призова: „Да има мир, да има мир в Барутин, в Родопите, в нашата България, в нашия регион, по целия свят. Това е нашата мисия. В името на тази мисия ще бъдем единни и силни и ще завещаем тази сила и на идните поколения, както предишното поколение даде на нас обединението, за да бъдем днес достойни и горди граждани и с чест да живеем в нашата Родина.”.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички