Мустафа Карадайъ дава Асен Василев на прокурор

Иво Прокопиев може да осъди всеки, съдебната система е негова, каза лидерът на ДПС

Мустафа Карадайъ дава Асен Василев на прокурор | StandartNews.com

Сигнал за незаконни действия на финансовия министър Асен Василев срещу народния представител от ДПС Делян Пеевски внася в прокуратурата лидерът на ДПС и на парламентарната група на Движението Мустафа Карадайъ. Това съобщи той на брифинг в Народното събрание. В пресконференцията участваха още зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид и зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

„Преди 2 дни предупредихме за едни закани на министър Асен Василев относно наши колеги. Това, за което превантивно ви предупредихме, днес от медиите  разбираме, че вече е факт. Моделът е: някой на някого нещо бил казал някъде около селската чешма. Обикновено този някой е от прокситата на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев. След което онова, казаното, се довежда до знанието на министър Асен Василев, който поема ангажименти и обещава да извършва неправомерни действия. Услужливо медиите на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев му задават въпроси, той отговаря и предприема неправомерни действия”, заяви Мустафа Карадайъ.

В конкретния случай става въпрос за ревизия на вече извършените и скоро приключили ревизии на нашия народен представител Делян Пеевски. Явно приключилите ревизии са с резултат, който може би на тях нещо не им харесва. Или по-скоро няма значение какъв ще бъде резултатът, важно е ревизиите да бъдат непрестанни и безкрайни, независимо каква е законовата основа за тях, подчерта лидерът на ДПС.

Нашата оценка за тези действия е: Това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опоненти. Затова ние решихме, че точно днес тези обявени през медиите неправомерни действия на министъра на финансите, ще ги дадем на прокуратурата, заяви Мустафа Карадайъ.

Вероятно се питате дали има право Асен Василев да разпорежда такива ревизии? Не, няма – категоричен бе и Йордан Цонев. Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава това право само и единствено на съответния директор на териториална дирекция на НАП, не на министъра. И то при определени условия – ако има възникнали нови обстоятелства на вече направена ревизия, ако е изтекъл срокът от 5 години и т.н. Затова г-н председателят ще сезира прокуратурата, защото Асен Василев си превишава правата, обясни Цонев.

„Още при създаването си срещу ДПС е имало тежки репресии, спомняте си репресиите срещу общността от върхушката на комунистическия режим. Апропо,  олигархът и медиен монополист е от добро комунистическо семейство, което дълги години е посрещало Тодор Живков и му е търкало ушите в ловно стопанство „Воден”, заяви и Хамид Хамид. Така че тези прийоми на комунистическия режим - да съдиш някого, за да му запушиш устата, вече сме ги изтърпели и най-малко ще се уплашим от енергийния и медиен монополист и човек с ярко комунистическо потекло Иво Прокопиев, каза Хамид.

Да, в различни държави олигархията постъпва именно по този начин с хората, които се осмеляват да говорят истината. Но нашата сила е истината и ще продължим да я вадим – тези дни доста по-настоятелно и по-интензивно, категоричен бе Хамид Хамид.

В отговор на отвореното писмо на Иво Прокопиев, в което той обявява, че ще заведе дела за клевета, Мустафа Карадайъ заяви: „По тази тема ще изразя лично мнение.  Олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев, както виждаме, осъжда и може да осъди всеки, когото си поиска, защото всички знаем какво се говори в публичното пространство, че той владее съдебната система – съдиите и прокуратурата, която не обжалва неговите оправдателни присъди. А такава практика няма, доколкото знаем в прокуратурата. Още не сме получили отговор защо не се обжалват от прокуратурата делата на олигарха и медийния монополист Иво Прокопиев. Така че моето мнение е, че той осъжда и може да осъди всеки в своята съдебна система.”.

Жалко, че при наличие на толкова много юристи и цял Съюз на съдиите Иво Прокопиев не знае, че не е нужно да си сваляме имунитета, за да заведе гражданско дело срещу нас, коментира Йордан Цонев. Ако трябваше да му влезем в тона, аз от 1997 г. чета клевети в неговите медии и мога да ги събера в дебели папки, но нито едно дело не съм завел, защото смятам, че това е под достойнството ми. Времето показа кой е прав и кой е крив, подчерта Цонев.

Много скоро тук ще представим обвързаностите на Асен Василев и на олигарха, заключи Мустафа Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай