Москва обяви за персони нон грата двама наши дипломати

Нотата е връчена на Николай Трифонов

Москва обяви за персони нон грата двама наши дипломати | StandartNews.com

Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персони нон грата като ответна мярка. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в петък.

„На 8 април временно повереникът на Република България в Руската федерация Николай Трифонов беше поканен в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която обявява двама служители на българското посолство в Москва за личности нон грата“, се казва в съобщението.

В него се пояснява, че „тази мярка е отговор на приетото през март българска страна взе немотивирано решение за обявяване на двама дипломати от руското посолство в София за лица.“

България изгони още 10-има служители на посолството през миналия месец, а преди дни стана ясно, че за шпионаж е разследван и първият секретар.

На 1 април говорителят на правителството Лена Бориславова потвърди, че нотата е връчена около 19 часа на пълномощния министър Филип Воскресенски, който е втори по ранг в посолството на Русия у нас.

Обявеният за персона нон грата първи секретар на руското посолство в София имаше 72 часа да напусне територията на страната ни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай