Москов и Ненчев: Оставаме

Москов и Ненчев: Оставаме | StandartNews.com

Според източници на Канал 3 министрите Петър Москов и Николай Ненчев остават в кабинета. Преминалият в опозиция Радан Кънев напразно се надявал, че двамата ще го последват.

Решението от ДСБ да минат в опозиция, а двамата министри Петър Москов и Николай Ненчев да си тръгнат, е било препотвърдено за пореден път на сбирка вечерта преди драматичната оставка на Христо Иванов и символичното преминаване в опозиция на съпредседателя на РБ.

Планът е бил в сряда след оставката на Христо Иванов, Радан Кънев да го обяви, но е разбрал, че има разколебаване и в последния момент обявил решението, че става опозиционер в лично качество. "Ако Москов остане в кабинета, Радан ще го приеме като предателство. Той се кълне, че това е най-верният му човек", разкриха запознати с отношенията между двамата.

Само ден преди това най-близките на Кънев се събрали в ресторант, но Москов не дошъл. На масата го чакали Радан Кънев, Гроздан Караджов, Атанас Атанасов и Иван Иванов. Именно за тях Кънев твърдял, че са му най-близките съмишленици. Според източници от РБ обаче здравният министър, който му е заместник в ДСБ, не само че няма да напусне, но ще изпълни ангажимента си и ще продължи да работи за здравната реформа. Москов има всички шансове и да стане лидер на ДСБ поради високия си рейтинг.

Аргументите на Реформаторите да останат във властта артикулира днес и зам.-председателя на НС Иван Иванов, който е от гражданската квота на ДСБ. "Предвид променената политическа ситуация, всеки министър трябва да препотвърди, че може да изпълнява своите реформаторски ангажименти", каза в кулоарите на НС пред медиите Иванов.

По думите му всяка от партиите в Реформаторския блок до събота ще вземе своето решение, а в началото на седмицата и Председателският съвет на РБ трябва да реши какво ще прави.

Първоначалните очаквания на Радан Кънев, които споделил на срещата си с Патриотичния фронт във вторник, били, че ще го последват между 8 и 11 депутати от ДСБ и Гражданската квота.

Към момента калкулацията показва, че решението му споделят единствено най-верният на Иван Костов депутат - Гроздан Караджов. Атанас Атанасов пък дори не е внесъл уж написаното си заявление за напускане на шефското място във вътрешната комисия.

Единствените, които дадоха някакви знаци, че може да подкрепят Радан Кънев, са Петър Славов и Мартин Димитров, също от Гражданската квота на РБ, които и днес, и вчера твърдят едно и също - че и досега се чувстват като опозиция. Иван Иванов пък се замислял да освободи зам.председателското място в НС, но чакал групата да реши дали е необходимо да го прави.

Междувременно от ГЕРБ, АБВ, ПФ, БДЦ, а и опозицията в парламента не очакват още министерски оставки в угода на лидера на ДСБ. В това уверила групата на Реформаторите на снощната среща и вицепремиерката Румяна Бъчварова, която ги уведомила, че към момента никой от техните министри не смята да си тръгва от кабинета. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай