Монголия посрещна Плевнелиев с извара и БГ знамена

Монголия посрещна Плевнелиев с извара и БГ знамена | StandartNews.com

С изсъхнала извара, която е типичен монголски специалитет, гвардейци с униформи ала Ченгиз хан и огромен билборд за посещението на българския президент в Улан Батор посрещнаха Росен Плевнелиев в азиатската страна. През първия ден на държавната визита в Монголия той се срещна със стотина местни артисти, лекари, агрономи, депутати и министри, които са получили образованието си в България и пазят прекрасни спомени за нея. Приятелите на страната ни посрещнаха Плевнелиев на крака и припявайки „Ей Балкан, ти роден наш".

Изненадите следваха една след друга и бе направен мини концерт от заслужили оперни и естрадни певици, завършили в родната консерватория. Те изпяха на Плевнелиев и родната делегация няколко известни местни хита, както и песента „Една българска роза". Успяха да го увлекат и в кръшно хора, като се бяха подготвили с родна народна музика. Присъстващите разказваха и спомени от родината, приключения в Студенс.тски град, разказа за купоните там и бананите, които се появявали веднъж годишно, за боба, чушките и ракията.

Председателката на групата за приятелство в монголския Велик хурал /местният парламент/ Ерденечемек Лувсан пък разказа, че е намерила любовта в Студентски град, а синът й се е родил в София . При това точно на 10 май, когато стартира и визитата на Плевнелиев в Монголия. Със съпруга и след завръщането си в родината основават фармацефтична компания, ,която сега е една от най-големите в страната и внася български лекарства. Първата студентка от Монголия у нас пък разказа, че започнала образованието си у нас в Консерваторията през 1961 г. и до днес помни вкуса на родните плодове, зеленчуци и любимата й боза. Плевнелиев подари на изпълнителите мускалчета българска роза и други сувенири от страната ни . Той обеща, че по време на визитата му двете страни ще се договорят за увеличаване квотата на монголските студенти у нас. Ще се подпишат споразумение между Бан и Монголската академия на науките.

Ще се договорят и а обучение у нас на кадри за земеделието. По време на визитата си заедно с професор Николай Овчаров президентът ще открие и паметник на кирилицата в 118-то училище в Улан Батор. Държавният глава обясни, че се гордее с работата на родният Индиана Джоунс, надява се хъсът му да запали и следващите поколения изследователи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай