Митов: Политическата воля за промяна в МВнР е факт

Митов: Политическата воля за промяна в МВнР е факт | StandartNews.com

Съпътстващо обучение на служители от МВнР за създаване на умения за прилагането на препоръки от изготвения функционален анализ от Агенция „Стратегма" се проведе в периода от 10 до 12 ноември в Курортен комплекс Боровец. В рамките на събитието участниците бяха запознати от екипа на Агенция „Стратегма" с резултатите от проведения структурен и функционален анализ на Министерството. Към представянето на резултатите се присъединиха различни външни лектори, които също са били активна част от провеждането и анализа на изследването. От страна на „Стратегма" резултатите представиха Владимир Петров, Тихомира Трифонова и Надежда Гергишанова, и членовете на консултативния съвет Владимир Кисьов и Юлиана Николова. С лекции се включиха още Илиян Василев, бивш посланик на Република България в Руската федерация, доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на Софийския университет, както и социологът и преподавател в катедра „Публична администрация" на СУ доц. д-р. Албена Танева.

Министърът на външните работи Даниел Митов също взе участие в събитието, като неговата подкрепа за проекта бе приета като първата крачка по пътя на предстоящата промяна. „Факт е, че въпреки постиганите значителни резултати в последните десетилетия, работа на МВнР не е достатъчно добре организирана. Това се отразява на ефективността ни, а нашата роля и принос се подценяват от някои други институции и често остават невидими за обществото", коментира българският външен министър. В речта си той сподели и някои от проблемите, които според него са най-видими и значими - противоречива нормативна уредба, силно фрагментирана структурата, липсата на ефективна координация и взаимодействие, слабостите както в начина, по който се определят целите пред МВнР, така и в последователността при тяхното преследване. „Успоредно с това обаче задачите пред Министерството се увеличават", добави министърът и заяви, че точно поради тази причина системата се нуждае не само от обикновена реформа, а от цялостна модернизация. „Ние трябва да утвърдим ролята си на ключов фактор в системата за национална сигурност на страната и да осигурим реален принос за постигането на националните цели и приоритети", изтъкна Даниел Митов и заяви, че качествената и позитивна промяна на МВнР е сред основните крачки към това.

Министърът отбеляза още нуждата от осигуряване на модерна устойчива дипломатическа и консулска служба, способна да осигури мисията на външната политика в съвременните условия. Сред другите основни приоритети той избори още промени в нормативната уредба – такива, осигуряващи ясно позициониране на дипломатическата служба в общата система на държавната служба, с прозрачни правила за вход, отговорност, кариерно развитие и изход от системата. „Естествено, това ще бъде свързано и със завишени изисквания към служителите. Неоспорим факт е, че в Министерството работят едни от най-високо квалифицираните професионалисти и новите правила трябва да им гарантират сигурност и кариера, а не на последно място и признание в обществото", обясни първият ни дипломат. По думите му ключова предпоставка за успех е подобряването на комуникациите както вътре в министерството, така и между МВнР и другите национални институции. „Важно е да обърнем внимание и на комуникациите ни с обществото", изтъкна той.

Министърът подчерта, че е налична нужната политическа воля за реализацията на предстоящата реформа, като очерта и нейния хоризонт – до 2018 г. „През 2016 г. трябва да се планират и утвърдят промените, включително в нормативната уредба и бюджетната рамка. Отново тогава трябва да започне и последователно им въвеждане. През 2017 г. предстои първият цялостен цикъл на функциониране на новата организация – оценка на прилагането и при необходимост донастройване на механизмите за изпълнение. През 2018 г. ще е вторият цялостен цикъл на функциониране на новата организация – ще бъде измерена ефективността, ще бъде отчетени качеството на резултатите от промените", обясни Даниел Митов.

Програмата на събитието бе разделена на различни панели, като след всеки от тях на участниците бе предоставена възможност за участие в обща дискусия. Повечето от постигнатите заключения дадоха повод за широки дебати, които предизвикваха още анализи и коментари от присъстващите. Участниците бяха включени и в различни ролеви и ситуационни игри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай