Митов: Искаме повече китайски инвестиции

Митов: Искаме повече китайски инвестиции | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов замина на официално посещение в Китай с делегация от 7 министри и над 30 представители на български фирми. Той ще вземе участие в четвъртата Среща на върха на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, която ще се проведе от 24 до 26 ноември в гр. Суджоу.

Стремежът на Китай е до 2020 г. да бъде удвоен търговският обмен със страните от региона, както и да реализира крупни инфраструктурни проекти в тях. Заделена е специална кредитна линия от 10 млрд. USD за осъществяване на съвместни проекти в инфраструктурата, високите технологии, зелената икономика и за стимулиране на китайския бизнес да участва в изграждане на индустриални и технологични зони в ЦИЕ. В Пекин всички правителствени ръководители от региона ще разговарят с президента Си Дзинпин. Борисов ще се види и с колегата си Ли Къцян.

"Форумът не предвижда провеждането на политическа дискусия", заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Срещата цели да се рационализират икономическите връзки на 16-те европейски държави с Китай на базата на взаимен интерес и като допълващ елемент на партньорството между ЕС и азиатската държава. "Приоритетите ни са свързани с увеличаване на китайските инвестиции в България", каза Митов. Той приветства решението на Китай да е първата държава извън ЕС с принос към инвестиционния план за Европа или т.нар. план Юнкер. Според него пред България има множество перспективи в сфери като туризъм, селско стопанство, инфраструктура, енергетика, културен обмен. В бизнес делегацията са включени представители на фирми от земеделието, винопроизводството, туризма, козметиката с розово масло и електрониката. Те ще участват в инвестиционен форум в Шанхай на 23 ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай