Митов: Интрига е, че Тафров ще бъде отзован

Митов: Интрига е, че Тафров ще бъде отзован | StandartNews.com

Интрига е, че посланикът ни в ООН в Ню Йорк Стефан Тафров ще бъде отзован. Това обяви външният министър Даниел Митов, който присъства на учредяването на българската секция на Световната лига за свобода и демокрация.

„Посланик Тафров си има мандат, той приключва на 15 юли, така че предстои да преценим дали мандатът ще му бъде удължен или, разбира се, по съвсем естествени причини, заради изтичането, той ще трябва да се върне. Но това тепърва е въпрос на решение, което ще взимаме", коментира Митов.

Той бе категоричен, че няма да се съобрази с исканията на опозицията да спрат дипломатическите назначения, предложени от президента Росен Плевнелиев. Според него първо, не може да се говори за партийни назначения и второ, квотата, която има държавният глава, „не е надвишена много".

„Това, което е заварено от мандата на правителството преди нас, може да се направят много лесно изчисленията и да се види, че в общи линии, квотата е превишена с много малко. То няма как да е точно 20% поради простата причина, че понякога само назначението на един външен човек води до превишаване на квотата - не може да разрежеш един човек на две, за да влезе точно в квотата. Така че няма подобен проблем. А на всичкото отгоре ме възмути въпросът кога точно изчисляваме тази квота, поради простата причина, че до края на годината предстои продължение на ротацията. Тогава вече може да паднат външните назначения и да се приближим към двайсетте процента", каза още Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай