Митов: България подкрепя преговори за ТПТИ

Митов: България подкрепя преговори за ТПТИ | StandartNews.com

София. България, както и другите членки от ЕС, подкрепя воденето на преговори за сключване на единно, амбициозно и всеобхватно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.  Ние отчитаме необходимостта от повишаване необходимостта на икономическия растеж в ЕС и засилване на стратегическото партньорство със САЩ. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос от Велизар Енчев.

По думите му МВнР следва официалната българска позиция, представяна на заседанията на съветите на ЕС във формат външни работи и търговия. Тя е първоначално формулирана и приета от предишното правителство с решение на МС.

Все пак Митов призна, че е естествено при такова голямо и сложно споразумение да има съмнения и спорни въпроси, пише БГНЕС.

Тези противоречия следва да бъдат преодолявани именно по време на преговорния процес. Най-добрият начин България да защити своя национален интерес е като член на ЕС да участва активно в преговорите със свои позиции, заяви Митов. България е правила това и ще продължи да го прави в бъдеще. В своя разговор с посланика на САЩ аз съм подкрепил не самото споразумение, каквото още няма, а воденето на конструктивни преговори между ЕС и САЩ за неговото сключване, оправда се Митов.

Като основна цел на партньорството, Митов посочи-увеличаване на търговията и инвестициите, посредством разгръщане на неизползвания потенциал на трансатлантическия потенциал. Решението за сключване на търговски споразумения се взима с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС. С оглед осигуряване на максимална прозрачност през октомври бе взето решение за мандата на ЕС да бъде публично достояние. Българската страна подкрепи това решение, което е важна стъпка за премахване на опасенията от евентуална "американизация" и занижаване на стандартите в Европа, каза Митов.

Българската позиция за ГМО остава непроменена – България не подкрепя допускане на пазара и отглеждане на ГМО на територията на Европейския съюз, информира външният министър.

Във връзка с вчерашното си изказване Митов заяви, че то не е било добре интерпретирано. Казах, че един от рисковете на България и ЕС геополитически е подобна геополитическа стагнация, което може да се приемаме евентуално като нова студена война. Това е риск и никой не може да го отрече, всички се надяваме да не се стигне до там, заяви още Даниел Митов.

Най-голямата заплаха от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ е ограничаване на демокрацията, каза депутатът от ПФ Велизар Енчев.

Енчев се обърна към външния министър Митов с думите, че при последната му среща с американския посланик е подкрепил Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ, което е едно от най-спорните.

Няма пълен консенсус за споразумението и много от страните го отхвърлят като противоречащо на европейското законодателство. По вашите думи обаче това партньорство е важно не само заради увеличаване на работните места, но и от стратегическата гледна точка, изложи тезата си Енчев.

Той заяви, че според синдикатите в ЕС споразумението ще задълбочи ограниченията в социалния сектор, ще закрие работни места в индустриалния и селскостопанския сектор. Говори се, че това партньорство може да предизвика нова безработица, правилата за заетостта ще се уеднаквят с тези в щатите, каза още Велизар Енчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай