Митов отвърна на ПП, скастри служебния кабинет

Както в БСП, така и ГЕРБ имат решение да не участват в управление едни с други

Митов отвърна на ПП, скастри служебния кабинет | StandartNews.com

„Доколкото виждам в Народното събрание едва ли има партия, която да е готова да е продължител на политиките на служебното правителство. Служебните правителства би трябвало да оперират така, че да не създават условия за дългосрочни политики, при условие, че са служебни. Тук вече,  като че ли в президентството са си наумили, че те управляват и ще управляват и занапред и започват да си мислят за дългосрочни политики. От гледна точка на конституцията не би трябвало изобщо да мислят за това кой ще продължава политиката на служебното правителство”.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

Той припомни, че президентът назначава служебното правителство, а неговите правомощия да управлява през дългосрочни политики не са вписани в Конституцията.

В отговор на репликата на Венеция Ангова от ПП, че от ГЕРБ се опитват да ги опетнят, зам.-председателят на партията каза: „Ние също не бихме искали да се асоциираме с партия, която докара Jamecorp (“Джеймкорп”) с всички руски капитали, с хората, които бяха готови да закрият въглищните централи – Мариците (тецовете от маришкия басейн). Те намериха начин, за да си прокарат лобисткия проект за батериите, намериха начин в Плана за възстановяване и устойчивост за 40% намаление на въглеродните емисии. Това на практика означава затваряне на Мариците”.

Възможно е предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, но трябва да има редовен кабинет с авторитет, обясни Митов шанса за разговори с Еврокомисията за промени на договорени вече условия.

Относно възможността ПП да подкрепи кабинет с мандат на ДБ и подкрепен от ГЕРБ, но без представители на ГЕРБ, зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че първо трябва да видят кой е мандатоносителя, той да подходи сериозно към разговорите и да видят дали има възможност да подкрепят проекто-кабинет.

Според Митов определението от съпредседателя на ДБ „технически кабинет” повтаря тяхната формула. „Това е технология, която е възможна. Очертава се едно много стабилно мнозинство – ГЕРБ/СДС, ДБ, ДПС и „Български възход” – това са четирите партии, които гласуваха Ф-16 (закупуването на втората ескадрила на този изтребител – б.р.), военна и военно-техническа помощ за Украйна, диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй” – да заменим руското с „Уестингхаус”, отварянето на ПВУ и спасяване на „Мариците” евентуално, въвеждане на американска ядрена технология. ПП бранят неистово „Лукойл”, каза Митов.

Както в БСП, така и ГЕРБ имат решение да не участват в управление едни с други. „Имаме решение на нашия Конгрес, че с БСП не може да участваме в управление”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай