Митов крои план срещу Радев. Какво иска да му отнеме

Служебните кабинети трябвало да се премахнат

Митов крои план срещу Радев. Какво иска да му отнеме | StandartNews.com

Ще настоявам за премахване на институцията на „служебните кабинети” от Конституцията. Това коментира пред Нова нюз депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов. По думите му по-добрият вариант би бил редовният кабинет да управлява до избирането на нов.

Тази практика съществува в някои държави, но парламентът не се разпуска, а остава да работи. Целта е да се осъществява контрол. Румен Радев демонстрира, че с институцията „служебен кабинет” може да се злоупотребява”, обясни той. Според Митов президентът Румен Радев от дълго време излиза извън конституционно определените му правомощия.

По думите му той се изживява като самодържавец и като човек, който ще управлява държавата. „Чуваме, че има и опити да инженерства политически, създавайки нови политически формации и манипулирайки други“, каза Митов. Изтъкна, че „Продължаваме Промяната” са били негов проект, той им осигурил ресурса и представянето на изборите.

Във връзка с позицията на премиера Кирил Петков около настояванията на Русия за изтегляне на НАТО от наша територия, Митов добави, че в изявлението му липсвали факти. „Той беше принуден да реагира след като ние натиснахме в НС. Речта му беше кратка, само с констатации и юридически факти. Очаквахме да чуем геополитическа оценка за рисковете”, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай