Митева оглавява новата коалиция, ето кой влиза в "Заедно"

Коалицията се явява на изборите на 2-ри октомври с очаквания да получи 10% на изборите

Митева оглавява новата коалиция, ето кой влиза в "Заедно" | StandartNews.com

Ива Митева и Любомир Каримански създават коалиция "Заедно", с която ще участват на изборите. И двамата бяха от гражданската квота на "Има такъв народ".

"Мотивът за създаване на тази коалиция е двегодишното противопоставяне, гневът, омразата и обедняването на хората. Не сме там, където искаме да бъдем, върнахме се назад. Имаме нужда от обединение, и от това, което се казва, да започне да се изпълнява. Всички заедно търсим умерена политика, която да ни доведе до сигурност и стабилност. Червени линии няма да чертаем", заяви Митева по време на представянето на новия политически проект.

ВИЖ ОЩЕ: Каримански проговори за новата коалиция

Митева обясни, че са водили много разговори, но в крайна сметка в коалицията са се включили четири партии - "Зелените", представлявани от Владимир Николов, "Социалдемократическа партия" на Тодор Барбалов, "Сбор" на Димитър Илиев, и "Движение на непартийни кандидати" на Минчо Христов.

Темите, по които новата коалиция ще работи, са обедняване и финансов растеж, борба с корупцията и съдебна реформа, здравеопазаване, пряка демокрация, както и силна местна власт, изтъкна Митева.

Новата коалиция се състои от Коалиционен съвет, съставен от седем члена, в който влизат председателите на всяка една партия, както и Любомир Карамански, Юлиан Софрониев и Ива Митева.

Председател на коалицията ще е самата Митева.

"Разбрали сме се да взимаме решенията с единодушие. Никой няма претенция за листите и нито едно име не е гарантирано за листите. Търсим специалисти и експерти", уточни тя.

Учредителите на коалицията са водили разговори и с други партии, но не получили отказ от коалиране от останалите, а напротив - преценили, че така е по-добре, защото са стигнали до общото решение, че хора които са разпознаваеми в публичното пространство, били са мандатоносители и др. е по-добре да не бъдат техни партньори на този етап. “Хората на крайностите трябва да отстъпят крачна назад и да търсим съгласие”, категорична е тя. Митева каза, че те ще търсят експерти с качества и знания.

По думите ѝ червените линии трябва да престанат.

"Тези червени линии са дотегнали на хората, те искат реално решаване на проблемите им", допълни Митева.

Любомир Каримански отбеляза, че техният стремеж ще бъде спиране на обедняването.

"Когато парите биват инвестирани в икономиката, тогава ще имаме устойчиво развитие. Когато по-голяма част ни гласуват доверие, ще предложим прекратяване на нелоялните търговски практики на фирмите. Ние извеждаме преди политическата идеология икономическите и социално битовите проблеми на хората. Ние залагаме на съдържанието, а не на лъскавата опаковка", категоричен е той.

Коалицията се явява на изборите на 2-ри октомври с очаквания да получи 10% на изборите.

"Основно се намираме в десния спектър. Политиките, които ще правим, ще бъдат център-дясно", разкри той. Софрониев отбеляза, че не смятат, че ПП имат десни политики.

Ива Митева коментира и напускането на ИТН и посочи, че "огато политиките започнат да се разминават, човек е по-добре да си тръгне”, и обясни, че не се е виждала с колегите си от ИТН и не знае каква стратегия имат за предстоящите избори. “Винаги съм заявявала, че не съм била член на ИТН", напомни тя.

По думите ѝ при участието на предишни избори е обикаляла в страната и е видяла, че страната ни не се развива. "За 32 години не видях това развитие, за което се опитват да ни обяснят всички. Мисля, че трябва да спрем с нападките - личностите и партийните, да търсим общото и да вървим напред", категорична е тя.

Карамански също коментира напускането на ИТН.

"Това, което не ни достигна е, че ние бяхме в ролята на експерти, не сме участвали във взимането на политическите решения. Поставяме началото на нов тип политика, която да постави края на политическата безпътица", съобщи той и подчерта, че хората се нуждаят от спиране на обедняването и европейски доходи. 

/БГНЕС/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай