Ива Митева каза ще минат ли промените в Конституцията

Според нея не е сигурно, че опозицията ще бойкотира комисията за конституционните промени

Ива Митева каза ще минат ли промените в Конституцията | StandartNews.com

„Конституционните промени не са мираж. Показваме го с това, че предлагаме комисия за подготовка на промените. Ако бяха мираж, щяхме да сложим един проект. И ГЕРБ, и Христо Иванов, и ние, и ДПС имаме проект за промените. В тази ситуация трябва да се създаде комисия и да се потърси консенсус“, заяви депутатът Ива Митева от ИТН в „Тази неделя“.

По думите ѝ това е работещият вариант и е доказано с комисията, която е изготвила конституционните промени за влизането на България в ЕС.

Според нея не е сигурно, че опозицията ще бойкотира комисията за конституционните промени.

„Виждам, че ДПС обикалят с един проект. Вътре е нашето предложение за отпадането на двойното гражданство и предложението за конституционната жалба, за моето всички сме за. Това, което чух от госпожа Десислава Атанасова, проблем е, че няма лидерска среща“, каза Митева, но отбеляза, че не знае дали такава среща ще се състои.

Що се отнася до идеята на ИТН за пряк избор на главния прокурор, Митева заяви, че това „не е на всяка цена“, а въпросът е „как тази фигура да стане работеща“.

ИТН ще гласува срещу заключителните разпоредби на бюджета именно защото е срещу практиката чрез тях да се вкарват промени в други закони, категорична е Митева.

Отделно нейната политическа сила ще направи анализ на промените, които засягат статута на съдиите по вписванията.

ИТН ще повдигне отново не само въпроса за намаляването на субсидиите за политическите сили, но и за немите на партийните офиси

„Въпрос, който стои много ребром и ние се опитваме да го поставим с Тошко Йорданов, е за наемите и помещенията, които ползват партиите“, каза Митева.

„До 2019 г. бяха под наем, от 2019 г. минаха на безвъзмездно учредено право на ползване, което се учреди само на партия ГЕРБ. Всички останали партии останаха в София на наем. В един момент, след запитване с Тошко Йорданов, до всички областни управители, включително и в София, се оказа, че партиите са спрели да плащат наем, но в същото време, тъй като нямат учредено право на ползване, не плащат и данък сгради“, допълни тя.

Проблем е и сегашното положение в закона, който предвижда предоставянето на офиси за партии, но не и за коалиции, каза депутатът от ИТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай