Мистерия с тефтерчето на Златанов (ОБЗОР)

Мистерия с тефтерчето на Златанов (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прокурори поемат разследването, проверяват и полицията
Експерт не казал, че са му откраднали доказателства, МВР 7 дни не докладвало случая

Втори ден държавата търси тефтерчето на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. То изчезна от колата на едно от вещите лица по делото срещу Златанов преди седмица.

* Експерт не казал, че са му задигнали доказателства, МВР 7 дни не докладвало случая
* Прокурори поемат разследването, проверяват и полицията
* Кражбата не проваля делото, твърди Темида
* Специалистът Бенчев разчитал почерци 35 години

Прокурори поемат разследването за изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Градските обвинители започват да разследват пенсионирания експерт Стефан Бенчев, който твърди, че са откраднати от колата му, докато ги носел към столичното следствие. Бенчев е вещо лице по делата срещу Златанов. Държавното обвинение ще проверява щателно и действията на МВР, след като експертът подал сигнал на тел. 112. Това стана ясно от думите на градски обвинител номер 1 Христо Динев. В присъствието на директора на СДВР Младен Маринов Динев даде разяснения по мистерията с изчезването на веществените доказателства.

Вещото лице Бенчев е подал сигнал в Шесто РУП на 5 ноември 2014 г. Материалите от районното са докладвани на прокуратурата чак на 11.11.2014 г., съобщи Динев. Цели 7 дни от МВР не са са докладвали на прокуратурата, че липсват такова важни доказателства.

Маринов от своя страна обясни, че експертът Бенчев е подал сигнала на 6 ноември, ден след като установил липсата на вещите си. В Шесто РУП Бенчев заявил, че черната му кожена чанта с документи и пари е открадната.
Експертът изобщо не споменал, че в чантата има веществени доказателства, нито че това са именно въпросните бележници на Филип Златанов.

От показанията на самия Бенчев пък става ясно, че на 5 ноември, пътувайки с автомобила си към сградата на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, в квартал "Овча купел" спукал задна дясна гума. Докато слязъл да я демонтира и смени с резервна, крадец проникнал в колата му и откраднал чантата. В нея били въпросните веществени доказателства от тефтерите на Златанов, други документи и сумата от 180 лева. Бенчев трябвало да отнесе документацията до следователя, тъй като доказателствата по досъдебно производство номер 9 били изискани от Софийския апелативен съд за графическа експертиза по предстоящото на втора инстанция дело срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси. Веднага щом забелязал, че чантата с документите липсва, Бенчев се обадил на тел. 112. От там му казали да се яви в Шесто РУП и да си подаде жалба. "Той го е направил, но полицейски служител не е извършил оглед на местопроизшествието. На 6 ноември е образувана полицейска преписка, но уведомление за това е изпратено в Софийската районна прокуратура едва на 11 ноември. Тя същия ден е образувала досъдебно производство. Разследването по него ще бъде възложено лично на прокурор", обясни днес хронологията на събитията лично главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе категоричен, че ще се провери специално защо Бенчев не е съобщил веднага на следователя какво му се е случило и не е потърсил съдействие от него при положение, че са изчезнали важни доказателства, а е отишъл чинно като обикновен гражданин в Шесто РУП, подал жалба за кражбата, като казал само, че става въпрос за чанта с документи и пари. Едва по-късно в хода на разследването полицаите разбрали, че се касае за важни веществени доказателства, които са изчезнали, и уведомили прокуратурата.

"Уверявам ви, че ще бъде извършена пълна проверка за фактите и обстоятелства по изчезването на документите, както и как и кога е подаден сигналът и как се е работило по случая", подчерта и градският прокурор Христо Динев.

Кражбата не проваля делото

Кражбата на двата оригинални бележника на Филип Златанов не проваля основното дело за злоупотреба с власт срещу него. По него той вече получи на първа инстанция 3 и половина години затвор. В материалите по процеса в Софийски градски съд са приложени заверени ксерокопия на скандалните тефтери. Изчезването на оригиналните бележници в черно и бордо не би следвало да затрудни приключването на въззивното производство пред Софийския апелативен съд, коментираха от държавното обвинение.

Откраднатите оригинали са приложени като веществени доказателства по ново, второ разследване срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси. Те са част от досъдебно производство номер 9, образувано на 14 януари 2014 г. в резултат на основното разследване срещу Златанов.

"На 30 септември 2014 г. водещият разследването е възложил експертиза, която е трябвало да е готова до 18 ноември. На 29 октомври са изискани от вещото лице да ги върне в следствието заради назначена от Софийския апелативен съд графическа експертиза на тефтерите", обясни днес главният прокурор Сотир Цацаров.

Бенчев разчитал почерци 35 години

Близо 35 години Стефан Бенчев се занимава предимно с почерци като експерт. Специалисти в бранша твърдят, че е от най-добрите. "Почти винаги може да се познае дали даден текст е писан под заплаха или психологически натиск", твърди Стефан Бенчев в интервю преди 13 години. Тогава той е началник сектор "Документни изследвания, фоноскопия и фотография" в НИКК към МВР. Специалността му е право и криминалистическо изследване на документи. Според него най-подходящи за тази професия са медиците, юристите, психолозите и компютърните специалисти.

Бенчев е на 68 г. и е от Ботевград. През октомври 1983 г. той е назначен за инспектор, а две години по-късно става зам.-шеф на отделение в НИКК. Бенчев е работил в МВР като началник на сектор. Напуска НИКК през 2007 г., когато се пенсионира. Вписан е в списъка на вещите лица към Софийски градски съд.

През годините е викан като вещо лице за извършване на графологически експертизи по редица дела. Едно от тях е за автентичността на подписите под договора за концесия за стадион "Черноморец" преди 4 години.

Обвинител №1 към министър Иванов: Брюксел едва ли ще се занимава с обир

Не мога да говоря за медицински показател, засягащ Софийския градски съд. Така прокурор номер 1 Сотир Цацаров отговори днес на правосъдния министър Христо Иванов. Пред БНР Иванов определи изчезналите тефтерчета на Филип Златанов и несигурността в случайното разпределение на дела като "тежък медицински показател за системата". Прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение, каза Иванов. Разбира се, нямам разумно обяснение защо някой е решил да окраде нечия кола, каза Цацаров. Изложи фактите по случая Златанов и заключи: "Надявам се с това съм удовлетворил интереса ви.

"Поставих като проблем не просто самото изчезване на тефтерчетата, а подхода към това важно дело. Той ще бъде поставен и от Европейската комисия. Наш дългосрочен приоритет е да генерираме ясно послание какво се прави по този тип дела", обърна се по-късно Христо Иванов към Сотир Цацаров на заседанието на ВСС. "Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Едва ли е тежък медицински проблем това дело, след като прокуратурата успя да постигне осъдителна присъда. Хайде да не коментираме доклада, слава богу, той не се пише нито от мен, нито от вас, а от Брюксел", отговори му прокурор номер 1. И заключи: "Знам, че докладът няма да е лесен, но не казвайте, че ще е изцяло негативен. Това значи да престанем да работим".

Щеше да е смешно, ако не беше жалко
Камен Костадинов, ДПС

Призовавам съответните органи за максимално бърз професионален отговор. Ако не беше жалко, щеше да е много смешно.

Надявам се да направим необходимите поправки, които да подобрят състоянието на сектора за сигурност. Всички промени трябва да бъдат максимално прецизни.

Това е амнистия за Златанов
Кирил Добрев, БСП

Изчезването на тефтера е амнистия за Филип Златанов. Това прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. в него. В новото правителство имаме вицепремиер, който присъства в този тефтер. Как Меглена Кунева би коментирала изчезването на документа.

Ген. Атанасов: Целта е удар по кабинета

Като пошла инсценировка определи кражбата на двете тефтерчета на Филип Златанов депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. "Няколко групи хора имат интерес от кражбата. Те не са една група, различни са", посочи по бТВ бившият шеф на контраразузнаването. "За мен най-достоверната версия е търсене на политически скандал. Не е изключено това да е направено с цел в началото на правителството да се създадат скандали", обясни ген. Атанасов. Вероятно това е направено, за да се върнат спомените към неприятното в предходното управление на ГЕРБ. Но изчезването на доказателство не е причина да спре дело. Трябва да има няколко заверени копия на това, което се изследва, категоричен е Атанасов. За мен този случай показва дълбоките дефекти в българската съдебна система. Един от големите проблеми в българската държава е, че законът не се прилага еднакво за всички, смята генералът.

Изчезнат ли доказателства, процесът приключва
Бойко Борисов
Премиерът към правосъдния министър Христо Иванов

Много пъти питахме истински ли са тези тефтерчета, искахме да видим в парламента оригиналите, а не снимки на две-три странички. Още в началото питахме. Фактът, че бяха достигнали при Кирил Добрев, за мен винаги ще означава много съмнителна работа. Не мога да допусна, че по това толкова обществено значимо дело ще дадат на някакъв над 60 години човек - само на него - да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! Говорим за съдебна реформа - може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже. Давам само хипотеза. Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана. Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година! Моля те най-колегиално да провериш случая!
(Из стенограмата от правителственото заседание във вторник)

ГЕРБ: Намерете документите

Необяснимо е поведението на вещите лица по случая с тефтерчето на Филип Златанов. Това заяви в кулоарите на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ, която представи декларация на партията.

От партията настояват тефтерите да бъдат намерени и изразиха съмнение за кражбата им. Защо съдебната власт научи за това 24 часа по-късно, защо това стана известно през медиите. Докога сценаристите и кръговете ще влияят на общественото мнение чрез инсценировки през медиите, попита Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай