Кога ще имаме звезда Мишлен? Министърът на туризма кани турски готвачи

Илин Димитров на среща с турския посланик

Кога ще имаме звезда Мишлен? Министърът на туризма кани турски готвачи | StandartNews.com

Министерството на туризма подкрепя инициативата определени български ресторанти да бъдат оценени и евентуално наградени и да станат част от реномираното международно семейство на Мишлен. “Ето защо за нас ще бъде изключително полезно, ако имаме възможността да обсъдим възможностите за обмен на добри практики с турски готвачи и ресторанти, които вече са удостоени със звезда на Мишлен”.

Това каза министърът на туризма Илин Димитров на среща с турския посланик Н.Пр. Айлин Секизкьок. 

Двамвата обсъдиха развитието на сътрудничеството в областта на туризма с Турция. В разговорите се включиха още Улaш Кърлъ, аташе по културата и туризма и Айбуке Йоздуран, втори секретар в Турското посолството в България. В рамките на следващите месеци предстои подписването на споразумение за сътрудничество между няколко браншови организации в туризма и TÜRSAB. “Желанието ни е повече български туристически организации да влязат в сътрудничество с известни организации като TÜROB, TTYD”, заяви министър Илин Димитров. 

Турция е приоритетен партньор на страната ни в областта на туризма. Южната ни съседка традиционно е водещ пазар за изходящ туризъм, като през 2021 г. над 1,4 милиона българи са я избрали за ваканционна дестинация. През последните години обаче Турция също се налага като водещ генериращ пазар за българския туристически продукт. 

“За 2022 г. повече от половин милион турски туристи са пътували до страната ни, с ръст от над 50% спрямо предходната 2021 г.”, подчерта министър Илин Димитров. Сред най-предпочитаните дестинации се нареждат София, Свиленград, Пловдив, Варна и Бургас.

“Изключително щастлив съм, че контактите между двете страни в сектора са много интензивни”, отбеляза министър Димитров. От началото на годината се проведоха няколко ползотворни срещи. През януари д-р Димитров участва в Международния бизнес и инвестиционен форум „България: инвестиционна дестинация“ в Истанбул. На форума, организиран от Агенцията за инвестиции в България, се проведоха серия от разговори с представители на туристическия бизнес на Турция, с които бяха обсъдени възможностите за оказване на държавна подкрепа за установяването и разширяването на дейността им в България.

В края на месец март заместник-министър Мариела Модева участва в Българо-турски бизнес форум, който се проведе в Бургас по инициатива на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. На него бяха обсъдени различните  възможности за финансиране по европейски програми на стартиращи фирми в България и Турция, логистичните предимства на двете страни, както и развитието на двустранната търговия, туризма и икономическите отношения.

“Развитието на кадрите в туризма е основен наш приоритет”, посочи министър Димитров. В тази връзка той анонсира намерението на страната ни да бъде домакин на форум за обмяна на опит в областта на образованието във Варна в края на летния туристически сезон, в който да се включат и представители на турски висши учебни заведения. 

Насърчаването на двустранните отношения на НПО в сектора на туризма и разработването на съвместни туристически пакети за нововъзникващи туристически пазари бяха другите ключови теми, които министър Илин Димитров обсъди с посланик Айлин Секизкьок. 

Министър Димитров посочи още, че България отдава голямо значение на сесиите на Българо-Турския комитет по туризъм, представляващ политическа и експертна платформа за взаемодествие в областта на туризма. Двете страни обсъдиха провеждането на четвъртата сесия на комитета, която предстои да се проведе в Турция евентуално през втората половина на 2023г., пише Травъл нюз.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай