Министърът на отбраната каза колко американски военни чакаме у нас

Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души

Министърът на отбраната каза колко американски военни чакаме у нас | StandartNews.com

Батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно. Първоначалните оперативни способности се очакват към средата на октомври. Не става въпрос за недостиг на хора, а подписване на необходимите документи, с които страните желаят да участват в тази група. Подготвя се и техническо споразумение, което трябва да мине за решение през МС. Това каза в студиото на "Още от деня" служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора. Както и американската рота "Страйкър".

Рота "Страйкър" не е част от легендарните американски "Крещящи орли" - това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, но под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група, уточни Стоянов.

По думите му към момента се очакват 150 американски военнослужещи да дойдат в България.

Това са първоначалните способности, които трябва да развием. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души. Има нова стратегическа концепция на НАТО, според която имаме предна отбрана, уточни Стоянов.

По думите му ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години.

30 млн. е нищожна сума за модернизация, българската армия е подценявана с години, каза той. Подчерта, че ако няма приемственост между отделните правителства, няма как да се постигне модернизиране на армията.

По отношение на сключените договори Стоянов каза, че има сключени два договор за доставка на самолети Ф-16 - 8 броя и новия многоцелеви патрулен кораб - 2 бр. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителство, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта. За процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв, каза служебният министър на отбраната.

Министърът каза, че в момента се прави всичко възможно за удължаване на живота на МиГ-29 поне до 2023 г. Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия.

"В Полша има ремонтно предпрятие, в което в момента има ремонтирани 6 двигатели и те са ни основната цел. В Словакия също се оказа, че има резервни ремонтирани двигатели и за тях няма да бъдат необходими, защото те спират да летят с МиГ-29 от края на тази седмица", каза той.

Все още няма прекратени лицензи за техния ремонт от руската страна, но има такова намерение, допълни министърът.

В същото време се работи и по друг вариант - придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината, която се отваря от евентуално спиране на Миг-29. Изпратени са писма до Швеция, Франция, Израел и САЩ.

Министърът на отбраната уточни, че към момента не се ремонтира украинска техника у нас.

По отношение на охраната на българската граница Димитър Стоянов беше категоричен, че отслабване на охраната от страна на българската армия няма.

На границата има над 350 военнослужещи, които подпомагат МВР, които използват различни технически средства - от очила за нощно виждане, безпилотен летателен апарат, който ще бъде включен в по-нататъшен етап. От 2018 г. има план, съгласно които МО може да увеличи силата на над 1400 души.

До преди няколко седмици МО е участвало със 100 души в охраната, сега са над 350 и то заради увеличения натиск. Пробив в охраната няма, категоричен е Стоянов.

Естествено, че има канали, по които минават мигрантите, но се прави всичко възможно това да бъде ограничено, заради което ще се включат допълнително сили и допълнително средства, уточни министърът.

По информация на БНТ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай