Министър Захариева: Не приемаме датата 7 октомври

Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви вицепремиерът и министър Захариева

Министър Захариева: Не приемаме датата 7 октомври | StandartNews.com

Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия със Северна Македония. Тя отговори на въпрос дали страната ни би приела предложението на историците от Северна Македония за общо честване на тази дата, на която костите на Гоце Делчев са предадени от София на Скопие. Помолена за коментар дали трябва да се блокира членството на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, Захариева отговори: „По отношение на започване на преговори за членство в ЕС в тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения и в частта на историята.“ Вицепремиерът допълни, че Гоце Делчев е една от личностите, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят, и изрази надежда до края на годината комисията от експерти от двете държави, които работят по историческите въпроси, да приключи работата си успешно.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров, който ръководи правителствената делегация у нас от македонска страна, заяви, че ако Гоце Делчев беше жив, нямаше да е доволен от разделението, което се случва около името му. Делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония, смята министър Димитров.

Двамата министри оцениха високо изпълнението на договора за добросъседство и подписаха протокол след заседанието на междуправителствената комисия.

Припомняме, че според лидера на ВМРО Каракачанов предложението за 7 октомври като дата за почит към Гоце Делчев е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни. И българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска интеграция на Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай