Вторник,

Министър вади серия от мерки. Ето как ще смъква цените на храните

От: Иван Ангелов -
2650
Министър вади серия от мерки. Ето как ще смъква цените на храните
A
A
A

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов очаква спад в цените на храните като резултат от мерките срещу спекулата у нас. Това съобщи самият той в интервю за БНТ.

Ресорните институции започнаха от вчера съвместни проверки за нелоялни търговски практики в цялата страна. Разработва се и онлайн платформа, която да показва стойностите на продуктите от момента на производството или вноса у нас до щанда в търговските обекти.

"Горивата са спаднали с 15% - 20% от лятото, има компенсации за електроенергия, транспортната услуга пада, цената на газа пада. Истината е, че много разчитаме на информираността на клиентите, защото веригите държат на името си и аз искам с тях да сме заедно в тази борба – да покажем лоялните и етични търговци, да изкараме и нелоялните търговски практики, за които ще има много контрол и по този начин да балансираме пазара. Сигурен съм че на база на тези фактори спад в цените на храните ще има", заяви Никола Стоянов.

В момента Министерство на икономиката разработва закон за търговията с храни. Според Стоянов повишаване на глобите и въвеждането на таван на цените не са работещи механизми. Той очаква Комисията за защита на конкуренцията да проверява случаите на едновременно повишаване на цените, какъвто е този с телекомите у нас.

"Нямаме против пазара - конкуренция е и ако хората са съгласни да купуват на определени цени, не е проблем. Интересно е, обаче, че изведнъж всички започват да вдигат цени, което се надявам да попадне под вниманието на Комисията за защита на конкуренцията. Проверките на пазара ще са съвместни - ще проверяваме това, което можем, спрямо закона, но трябват и законодателни промени, които да дадат още правомощия. За всеки търговец най-важно е неговото име, и когато излезе, че при него има нелоялни практики, това е много по-ефективно от високата глоба", заяви министърът.

През март се очаква ново плащане към бюджета от страна на "Лукойл". Парите от свръхпечалбите на рафинерията се преразпределят за по-евтин обществен транспорт като мярка срещу високите цени на горивата.

Никола Стоянов уточни, че има установени случаи, в които превозвачи задържат цените на услугата, въпреки че получават компенсации и по казуса е сезирана Комисията за защита на потребителите. Един от тези случаи е в Несебър.

Служебният министър на икономиката очаква цените на горивата у нас да се задържат на сегашните си нива, а инфлацията да намалява с по-голям темп през този и следващите месеци.

"България се движи по най-позитивния сценарий, а в началото на есента сценариите бяха доста по-лоши. Надявам се от февруари да има по-голям спад на инфлацията, заради по-ниската цена на газа. Надявам се цените на храните също да паднат", заяви той.

Стоянов каза още, че към момента няма информация украинска военна техника да се ремонтира у нас. По думите му служебното правителство е изпълнило стриктно решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Той коментира и че е невъзможно премиер, който и да е той, да прави сделки с оръжие за Украйна без знанието на неговия министър на икономиката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com