Министър разкри защо Зеленски е летял с правителствения самолет

Георги Гвоздейков проговори за въздушните линейки

Министър разкри защо Зеленски е летял с правителствения самолет | StandartNews.com

Защо украинският президент Володимир Зеленски кацна у нас с правителствения Еърбъс на Авиоотряд 28? Машината отиде да го вземе от Кишинев.

ВИЖ ОЩЕ: Зеленски свали маските у нас

Зеленски е използвал държавния операционен оператор – Авиоотряд 28, от съображение за сигурност, каза за Нова нюз министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Той още веднъж обясни защо сега няма да бъдат наети два медицинските хеликоптери.

„Това е процедура за възлагане на услуга – доставка на два медицински вертолета, които да бъдат с екипаж, технически състав и до тук приключва всичко”, заяви министърът на транспорта по повод договора на служебния министър Христо Алексиев за въздушните линейки и спора до колко е бил изгоден за България.

Всеки вертолет прогнозно може да направи по 250 часа годишно, прогнозира Гвоздейков и уточни, че става дума за 18 млн. лева, но не знае къде е записано цената на летателен час. "Около 1 млн. на месец струва тази услуга. Длъжни сме всеки месец да заплащаме тази цена”, каза министърът на транспорта.

По думите му – „лети не лети, плащаш 1 млн. и сме длъжни всеки месец след подписване на договора да заплащаме тази цена”. Гвоздейков обясни, че в техническата спецификация и в договора, подписан от служебния кабинет, нямало изискване да бъдат обучавани пилоти и медици.

Той отрече думите на своя предшественик, че постигнатата цена за летателен час е най-ниската и че било заложено безплатно обучение на пилоти и на медицински екипи.

„Самото изказване на Христо Алексиев бе ходене по много тънък лед. Зад изказването стоеше провала на екипа, който работи по въпроса.

Това е процедура за възлагане на услуга, която цели доставката на 2 хеликоптера, с технически състав и това е. Държавата да осигури хангарите, оперативните бази. Едната база е заложена на летище София, другата – до военновъздушното училище в Долна Митрополия”, каза Гвоздейков.

Той се позова на договора, където не е записано обучение на медици и на пилоти. „В тези 24 точки като ангажимент на изпълнителя, няма ангажимент да обучава пилоти, нито медицински персонал”, каза Гвоздейков.

Относно „сглобката” на управляващата коалиция, той обясни, че целите Шенген, Еврозоната и законодателните промени, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост обединяват правителството.

„Българският народ реши, че двете политически коалиции, които бяха на първо и на второ място, трябва да бъдат представени по този начин.

„Държим се като отбор, който трябва да изпълни тези задачи, представени пред нас”, каза транспортния министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай