Министър проговори. Ето какво оръжие пращаме на Украйна

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия

Министър проговори. Ето какво оръжие пращаме на Украйна | StandartNews.com

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов проговори какво оръжие изпращаме на Украйна, след като парламентът ни взе специално решение за това.

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, каза Стоянов пред журналисти след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище на българската транспортно-логистична компания "Транспрес" за превоз за палетни пратки у нас, в който са инвестирани 16 млн. лева. 

Това означава, че ще изпратим пистолети, пушки и автомати.

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни Стоянов.

"Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите“, коментира още министър Стоянов. Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

"Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Украинският посланик у нас по-рано през месеца предостави и списък с най-нужните оръжия и средства за отбрана. Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети, изтъкна посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Депутатите решиха в началото на месеца на първо четене, че България ще предостави военна помощ на Украйна. Предложението бе прието със 175 - „За“, 49 „Против“ и 1 се въздържа. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". До този момент се изчаква списъка, подготвен от Министерството на отбраната, за да се види с какво въоръжение страната може да се раздели, без да се намалява капацитетът на отбранителните способности на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай