Министър посочи условието за влизане в Шенген

Иван Демерджиев присъства на откриването на храм в Белица

Министър посочи условието за влизане в Шенген | StandartNews.com

Можем да влезем в Шенген и със служебно, и с редовно правителство, стига парламентът да си свърши работата. Това, което се искаше от нас като институция, от Министерството на вътрешните работи, отдавна е свършено.

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНР.

Българските служби са имали оперативна информация за заловената с 23-ма мигранти линейка в пловдивското село Труд, все още няма информация какви обвинения ще бъдат повдигнати на трафикантите на мигранти, коментира още  в Белица министърът на вътрешните работи, който участва в празнична служба в обновения храм „Свети вмч. Георги“.

Натискът на българо-турската граница се е увеличил с близо 50 процента от началото на годината, но болшинството от опитите за нелегално преминаване са осуетени, допълни Демерджиев.

С особено внимание се наблюдават автомобилите със специален режим на действие, които се използват за транспортиране на мигрантите. Има немалко изоставени и дори нерегистрирани линейки, каза вътрешният министър:

"По отношение на тази линейка освен оперативната информация, хората вътре са били достатъчно много, за да направят впечатление и за нещастие на управляващите линейката са се озовали в селото точно пред полицейския участък, което много ни е улеснило".

Увеличеният миграционен натиск на българо-турската граница и ограничаване на каналджийството на наша територия министър Демерджиев коментира така:

" Ние връщаме, средните данни в момента са по около 500 човека на ден. От началото на годината натискът се е увеличил с малко над 40%. Заловените са с над 45% по-малко. Това означава, че на границата се пропускат по-малко хора, въпреки че опитите нарастват и то нарастват лавинообразно".

Министърът на вътрешните работи очаква една трета от отпуснатите от ЕК допълнителни средства за охрана на външните граници да се насочат към България:

"Във вторник ще имаме разговори, точно по тази тема идва финансистът на Комисията, след което ще има пълна яснота по този въпрос. Общият ресурс, който се отпуска за всички външни граници, е около 600 милиона евро приоритетно е казано, че трябва да се подпомогне българо-турската граница. Така че надяваме се поне 1/3 от тази сума да отиде за нашата граница. Радвам се, че в рамките на само 7-8 месеца Комисията претърпя сериозна еволюция във вижданията си по тези въпроси и вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда такава, каквато има в Гърция със средства, отпуснати от Комисията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай