Министър обясни как ни помага новият сайт за цените на стоките

Реалният ефект, който се търси, е трайно намаление на цените

Министър обясни как ни помага новият сайт за цените на стоките | StandartNews.com

Служебният кабинет е категоричен в намеренията си да направи всичко възможно да се повлияе на цените на хранителните стоки. Реалният ефект, който се търси, е трайно намаление на цените и откакто правителството се зае с тази тема, има доста повече промоции през последния месец. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той коментира стартирания уеб сайт www.foodprice.bg с информация за цените по цялата верига от производителя до крайния клиент. "Трайно намаление и прозрачност в целия сектор - нещо, което е липсвало много години наред. Затова е важен и този сайт, защото цялата информация, която се събира от институциите, се показва на едно място. Но каквото и да направим, винаги има критики, а и някои хора не са разбрали предназначението на този сайт. Намалението на цените може да стане чрез система от мерки, няма да стане само с една мярка. В това участва и информационната кампания, част от която е този сайт, но и законодателни промени и контрола, който упражняваме", посочи министър Стоянов.

По отношение на сайта той каза, че за пръв път на едно място може да се види цялата информация и от НАП, и от Агенция "Митници", и от стокови борси и тържища за цените на едро, както и от екип на земеделското министерство, който събира информацията за статистиката на "Евростат". От тази седмица се очакват и заявления от търговците на дребно, които са с оборот над 30 милиона лева. Министърът се надява от края на следващата седмица вече да имат и техните най-ниски цени за всяка категория стоки, която предлагат без промоция.

"Сайтът дава наистина възможност за сериозен анализ за хората, които се занимават с това, от една страна. Може да покаже ясно дисбалансите спрямо търговия на едро и на дребно или цени на вносител или производител на едро. От друга страна обаче, освен информационна функция, този сайт ще има и индиректна регулаторна функция, защото когато търговците покажат своите цени и техните клиенти виждат какви са разликите", допълни Никола Стоянов.

Той поясни, че не искат по никакъв начин да задължават търговските вериги да обявят цените, защото това е на доброволен принцип. Голяма част тези около 30 компании, с които са имали разговори и попадат в прага над 30 милиона лева годишен оборот, са заявили интерес да започнат да качват своите цени на сайта.

"Категорично кампанията не е срещу големите търговски вериги. Прагът от 30 милиона в никакъв случай не включва само големите търговски вериги, напротив, така сме го направили, че и местни търговци с по няколко магазина да могат да го прескочат. Те просто са най-видимите, тъй като много хора пазаруват в тях. Проверяваме по цялата верига", добави Никола Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай