Министър нарече първоаприлска шега слуховете за оставката му

Пускат се от представители на ТЕРБ

Министър нарече първоаприлска шега слуховете за оставката му | StandartNews.com

Първоаприлски шеги нарече земеделският министър Иван Иванов слуховете за неговата оставка. По думите му, тези слухове се пускат от хора, които са свързани с предишните управляващи от ГЕРБ. Сред тях има и представители на някои браншови организации.

Готвим закон за браншовите организации, който ще бъде представен до месец, каза министърът пред БНТ. И уточни, че днес ще има среща с животновъди и растениевъди, на които ще бъдат обсъдени помощите за браншовете от средствата, отпуснати за ковид мерки. 

Ковид помощите бяха одобрени от Еврокомисията късно в петък, уточни Иванов.

И заяви, че "никога досега такъв ресурс не бил отделян" – допълнително 182,5 млн. лв., които ще влязат по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Общо за половин година ще се изхарчат почти 200 млн. лв. държавни пари. Отделно са европейските пари.

Сбили ли са се заместник-министри на земеделието пред министерството във вторник, попита водещата в БНТ?

Допускам, че тази информация също е свързана с 1 април. Разпространяването на такива слухове означава, че си вършим работата и сме натиснали някои интереси, отговори министърът. 

На 2 април експремиерът Бойко Борисов намекна какво се случва в Министерството на земеделието (МЗм). Във Варна Борисов каза следното: Стига се до там, че се бият в Министерството на земеделието, зам.-министри се бият, сцепени вежди, кьотек. Иванов отрече, че е имало сбиване на негови зам.-министри - Момчил Неков и Стефан Бурджев.

Има повече заявления за помощ за преживни животни. Нямаме подадена информация за фалирали животновъди - така Иванов отговори на исканията за оставката му и от животновъдния сектор.

"Да речем малко по-засилени проверки" - така земеделският министър коментира какво ще прави предвид данните за несъществуващи животни, за които се дават помощи. Ще искаме реални документи за увеличаващи се разходи - за цени на ток, на фуражи, добави той. "Всичко се случва публично, дал съм ангажимент. Разбира се, емоциите са много, но работим денонощно, за да отговорим на изискванията на тези земеделски производители", заяви Иванов. По думите му, имало разработена схема за изгодно кредитиране за използване на газ от земеделски производители.

Защо парите за оранжериите са разпределени и за неотопляемите, попита зрител. "Защото ние ги разпределяме според искането на браншовите организации", каза Иванов. Става въпрос за средствата по де минимис. Сега по средствата за овладяването на ковид кризата има още средства, обясни той.

В момента сме направили техническата подготовка за изкупуването на зърно от държавата. Чакаме предвидените средства да постъпят в сметките на държавната фирма, която ще изкупува зърното. Документацията е готова, чакаме средствата всеки момент, каза Иванов. 

По думите му, коалицията работи, а малките пречки не са съществени. БСП не се готви за предсрочни избори, каза още министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай