Неделя,

Министър Милков с ултиматум към Скопие

От: Агенция Стандарт -
2642
Министър Милков с ултиматум към Скопие
A
A
A

„Ако РС Македония продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Християн Пендиков стои в болница“. Това заяви служебният външен министър Николай Милков, след изслушването му от страна на Комисията по външна политика.

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

Заради нападението на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков външната комисия в парламента изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Николай Милков и българския посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов, който остава отзован, докато България не види истинска промяна в РСМ.

Основният проблем е, че антибългарското говорене не беше наказано от действията на МВР в РС Македония, заяви посланикът ни в РСМ Н.Пр. Ангел Ангелов.

„Не може външният министър на РСМ да дойде в София, да говори с Пендиков и да засяга темата за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква емисия и да казва, че Християн е нападнат, защото е имало сблъсък с наркодилъри и това да е било цялата престъпна дейност“, каза посланик Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че са недопустими обвиненията за някаква криминална дейност, която властите в Скопие искат да вменят на жертвата на жестокото нападение.

„Недопустими са твърденията, че Пендиков е бил съден за пласиране на наркотици. Той напусна страната с паспорта си, преминавайки граничен контрол, тоест никой не го издирва“, уточни посланик Ангелов.

Той заяви, че Пендиков е подал в края на декември молба за българско гражданство с изваждането на документ за съдимост, издаден от РСМ.

„Да се публикуват такива фалшиви новини е немислимо“, подчерта посланик Ангелов и добави. „Ние, като дипломати, сме изпратени да градим мостове, но за танго трябват двама, трябват усилия и от РСМ“.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com