Министерски съвет одобри актуализация на бюджета за 2014 г.

Министерски съвет одобри актуализация на бюджета за 2014 г.  | StandartNews.com

225 млн. лв. отиват за НЗОК,  със 103 млн. лв. по-малко, отколкото Касата искаше

Министерският съвет одобри актуализация на бюджета за тази година. Това налага увеличаване на държавния дълг с 3.425 млрд. лв.

Дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде увеличен на 725 млн. лв., което е 0.9 от прогнозния БВП, е предвидено в актуализирания бюджет. 225 млн. лева от тези пари ще отидат за актуализацията на бюджета на НЗОК, или с 103 млн. лв. от сумата, за която касата настояваше. 500 млн. лв. е намалението на заложените приходи. От парите за НЗОК 200 млн. са за болнична помощ, както и 25 млн. за лечението на онкоболните.

2.7 млрд. лв. са за стабилизиране на ситуацията с КТБ, а 725 млн. лв. ще могат да се използват като буфер от следващите две правителства тази година, уточни Чобанов.

Актуализацията на закона за държавния бюджет е мотивирана от взетото политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на консултациите при президента за изготвяне на промени в бюджета за 2014 г. и на бюджета на НЗОК за 2014 г. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на министерски съвет, цитиран от БГНЕС.

Засилване в краткосрочен план на финансовите буфери на разположение на правителствата, е една от предлаганите мерки. "Общественото доверие, което ще осигурим е ключово условие за самата финансова стабилност на страна и усилването на фискалните буфери ще подкрепят това доверие", каза още Чобанов. И уточни, че актуализацията цели гарантиране на гъвкавост и начин бъдещото служебно правителство да оперира нормално в среда, в която няма работещ парламент.

За да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Общо заседание на комисиите в Народното събрание ще се състои днес следобед и най-вероятно утре актуализацията ще влезе в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай