Минчев: Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата

Поклон пред паметта на героите, заяви в словото си председателят на Народното събрание Никола Минчев

Минчев: Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата | StandartNews.com

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата. Поклон пред паметта на героите! Това заяви в словото си председателят на Народното събрание Никола Минчев, който се включи в тържеството отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица. 

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза Минчев пред събралите се граждани. Днес си припомняме и подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои, посочи още той. 

Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен. Оттук Каблешков изпраща „Кървавото писмо“. Копривщица пише първата страница от героичната и страшна история на Априлското въстание. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои. Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис „Свобода или смърт“ се развя над Копривщица. Времето не избледнява спомените ни към тези дни, отбеляза Никола Минчев. 

На тържествата присъства още премиерът Кирил Петков, с когото двамата положиха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“. Празника уважиха още народни представители, представители на местната власт, както и множество граждани и гости на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай