Милка Христова спря продажба на два апетитни имота

Ако бяха подкрепени двата доклада, това би било коледен подарък за частните търговски дружества, а общинските съветници щяха да изглеждат като джуджетата на дядо Коледа, счита общинския съветник от БСП

Милка Христова спря продажба на два апетитни имота | StandartNews.com

„Предлага ни се да ликвидираме съсобственост в четири магазина и пет апартамента в сграда, намираща се на ул. „Пиротска“, но при неприемливи за Столична община условия. Всичко би изглеждало приемливо, ако няма алтернатива и ако цената на нашите имоти не е силно подценена“, изтъкна заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Столичния общински съвет Милка Христова. С внесения доклад се предлага делът на Столична община, който е 18/60 идеални части от магазините и апартаментите, да се продаде на съсобствениците – частни търговски дружества на обща цена от 236 хил.лв. без ДДС.

Тя счита, че при наличието на девет обекта е най-добре да се направи доброволна или съдебна делба, при което Столична община би получила най-малкото магазин с площ от около 30 кв.м. и апартаменти с обща площ над 135 кв.м.

„Сега ни се предлага  да ликвидираме тази съсобственост при цена около 650 евро на квадрат, а мотивите за ниската цена е лошото състояние, в което се намира сградата“, обясни социалистката.

Според нея има много голямо противоречие между констативните протоколи за състоянието на сградата, съставени от общинската администрация в лицето на район „Възраждане“ и оценките направени от лицензираните оценители, включително и такава от общинското „Софинвест“ ЕООД.

„Това е поредна оценка на „Софинвест“, която грубо нарушава общинския интерес“, заяви Христова и добави, че цената, която се предлага, е по-ниска дори от цената, на която съсобствениците са закупили частите от магазините и апартаментите през 2012 г.

Заместник-председателят на СОС обясни още, че докладът ощетява икономически интересите на гражданите на  София, като даде пример с друга сграда в центъра на София, която е била в много по-лошо състояние, но е била постигната на търг цена от над 2 400 евро/кв.м. При това съотношение на цените 650 евро/кв.м. и 2400 кв.м. всеки може да си направи съответните изводи.

Във втория имот, представляващ терен намиращ се на ул. „Опълченска“, Столична община има мажоритарен дял от 70% или 273 кв. м, а съсобственикът има 30% или 115 квадрата.

 „Предлага ни се да го продадем на частна фирма на цена от 216 000 евро без ДДС , което е по-малко от 800 евро на квадрат. „Отново с лека ръка се иска да се съгласим да продадем своята собственост и то на такава ниска цена, а не да търсим варианти за застрояване и по-добра реализация на общинската собственост.”

В отговор на обяснението на кмета на района, че частната фирма не е съгласна да строи и обезщети общината с построени обекти, Милка Христова даде алтернативен вариант как да се реши проблема.

 „Когато има съсобственици и те не могат да се разберат, се прави съдебна делба и имотът излиза за публична продан. Бъдете сигурни, че когато това стане, цената, която ще бъде получена, ще бъде многократно по-висока от тези 795 евро, които ни се предлагат“, категорична бе тя.

Заместник-председателят на групата на „БСП за България“ отново обърна внимание на начина, по който е направена скандалната оценка на имота. „Първата е извършена отново от  общинскито дружество – „Софинвест“ ЕООД, което оценява този имот на около 120 888 евро или по 445 евро/кв.м.  След това е направена втора оценка и цената вече е 216 000 евро. Или по 795 евро/кв.м. При такъв марж ние трябва да сме най-големите наивници, за да вярваме в обективността и на тази оценка“, обясни Христова и посочи, че няма собственик на терен, който би продал имот в централната част на София на цената на един апартамент, при положение, че при евентуално застрояване би получил поне 2-3 апартамента.

Христова изтъкна, че имотът има жилищен характер. „Докога ще продаваме жилищни имоти с лека ръка? Ще има ли някога Столична община жилищна политика? Ако ние с лека ръка продължаваме да се освобождаваме от имоти, които имат жилищен характер, прекрасната ни нова наредба за общинските жилища ще бъде оставена без никаква възможност да бъде реализирана. И Столична община ще продължава да се върти като омагьосана в 8 000 панелни апартамента, които има“, заяви общинският съветник.

След проведените гласувания  двата доклада не събраха необходимото мнозинство в СОС и  бяха отхвърлени.

Според Милка Христова, ако бяха подкрепени двата доклада, това би било коледен подарък за частните търговски дружества, а общинските съветници щяха да изглеждат като джуджетата на Дядо Коледа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай