Милен Велчев: Пенсиите да се оставят за следващия парламент

Очаква се бърз растеж на БВП, бюджетът не бива да да генерира дефицит, казва бившият финансов министър

Милен Велчев: Пенсиите да се оставят за следващия парламент | StandartNews.com

"На всички е ясно, че бюджетните сметки са еманация на политиката на едно мнозинство, което в момента не съществува. Мнозинството трябва да поеме отговорност за бюджета, а в момента имаме служебно правителство, което се надяваме скоро да бъде сменено след изборите. Финансовият министър призозвава народните представители в парламента да носят отговорност, но те не желаят да носят отговорност за това, което наричат празен чек".  Така бившият финансов министър Милен Велчев коментира актуализацията на бюджета и увеличението на пенсиите пред Нова тв.

Според него има един по-базисен въпрос. "Законът за публичните финанси позволява по-свободно боравене с публичните финанси. Но не позволява да бъдат надхвърлени разходите, които са гласувани. Затова правителството иска от парламента увеличаване на разходите. Но как трябва да се управлява бюджет в период на излизане от криза? Ние свикнахме да сме в перманентна криза. Ние влизаме в криза, но тази година бързо излизаме, прогнозите са, че БВП ще расте с бързи темпове заради резкия спад през миналата година. Това изисква необходимост от противодействие на бюджета на този бърз растеж. Ако ние продължаваме да генерираме голям дефицит, за да се борим с кризата, това означава ускорена инфлация, проблеми за влизане в еврозоната и бъдещ дълг", коментира Милен Велчев.

Според него за пенсиите - и двата обсъждани подхода са грешни - и увеличение за всички, и "даване на пари на калпак". "Политическата реалност е , че предстоят избори. Правилният подход е да се отложи вземането на такова важно решение за пенсиите и то да бъде взето от следващото мнозинство. Защото да дадеш на всички на калпак еднакво сега, създава проблем, че постепенно деградира стимулът за осигуряване на реални заплати, както и стимулът за труд. Ако се увеличават пенсиите по равно, хората няма да имат интерес да работят и да се осигуряват, а ще легнат на гърба на държавата", посочи Велчев.

По думите му, всичко това трябва да се обмисли внимателно, което изисква спокойствие и време, както и политическа отговорност на мнозинството.

"Да се направи сметка какъв е ефектът на инфлацията върху пенсиите. Защо да се дават по 50 или 100 лева - нека се изчисли осигурителния принос на всеки човек", каза още Велчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай