Миков: Самоцелните промени не водят до резултат

Миков: Самоцелните промени не водят до резултат  | StandartNews.com

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви от парламентарната трибуна, че "самоцелните промени в Конституцията, които се правят много често под диктовката на едни или други групи, няма да доведат до особен резултат."

Той говори след като днес в Народното събрание бяха приети промените в Конституцията и обясни, че с гласуваните промени мнозинството е избрало пътя на компромиса.

"БСП Лява България" ще продължи да следва последователната си политика в подкрепа исканията на гражданите", каза той и припомни, че на второ четене, са подкрепили балансираното формиране на квотите, но са песимисти по отношение на разделянето на ВСС.

"Атестат за това, което се случи, са и днешните абсурдни протести пред Съдебната палата. Това е една ситуация, в която не може да има спокойствие и стабилност в съдебната система", продължи той и заяви, че няма и дисфункция в Конституцията.

"Дисфункция има в органите и в персонажите. Как е възможно ВСС, ВКС и тази година да не изпълни констиуционните си задължения - да представи годишните си доклади пред парламента до 31 май?. Отминава поредната законодателна промяна, свързана с някакви надежди. Надежди, инспирирани от внушения, надежди инспирирани от оправдания с несъвършенството на Конституцията. Ние гласувахме против защото смятаме, че от това управлението на системата на съдебната власт няма да бъде по-независимо", заяви Миков, цитиран от "Фокус".

"Много внимателно трябва да се помисли, когато НС излъчва следващия път представителите във ВСС – дали това не трябва да бъдат хора, несвързани със съдебната власт. Смятам, че тепърва процесите ще продължават и тази конституционна промяна няма да може да ги спре. Нищо няма да се получи от тържеството или недоволството на една или друга група в съдебната власт", каза лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай