Миков: Дарителството запълва вакуума  от недостатъчността на държавата

Миков: Дарителството запълва вакуума  от недостатъчността на държавата | StandartNews.com

„Нека изразим признателност към всички дарители – към по-състоятелните, а и не толкова, но също щедри наши съграждани – които помагат на другите хора, близки или непознати. Дължим им уважение за проявяваната от тях солидарност, независимо дали към хора със социални и здравни проблеми, деца или възрастни, талантливи българи от културата и изкуството, към учебни институции, благотворителни организации и инициативи". Това пише председателят на НС на БСП Михаил Миков в свое поздравление по случай Деня на дарителя. Той добавя, че дарителството запълва вакуум, оставен от държавата, по-точно от нейната недостатъчност. „Държавата, с нейната роля на балансьор в отношенията между хората, на справедлив преразпределител на благата, които създава обществото, като че ли все повече я няма в нашия живот", пише Миков.

"Председави всичко възможно да съхранява достойнството на всички свои граждани", призовава още той. Миков е категоричен, че бюджетътелят на БСП призовава в Деня на дарителя всички да бъдем по-щедри към околните и по-солидарни като общество. „Нека поискаме и постигнем държава, която не пречи на дарителството, но и активно намалява острата нужда от него. Говоря за държава, която прат, който предлага днешното дясно управление, преразпределя едва 37-38% от благата, които създаваме. „Ако не променим това, все повече българи ще разчитат на милостиня и дарения, за да преживяват. Има основание да се замислим за перспективите!", пише още Михаил Миков.

Пълен текст на поздравлението:

Приятели,

На 6 декември, на Никулден отбелязваме и Деня на дарителя. Нека изразим признателност към всички дарители – към по-състоятелните, а и не толкова, но също щедри наши съграждани – които помагат на другите хора, близки или непознати. Дължим им уважение за проявяваната от тях солидарност, независимо дали към хора със социални и здравни проблеми, деца или възрастни, талантливи българи от културата и изкуството, към учебни институции, благотворителни организации и инициативи...

Ще ми се да отбележа също, че в наше време дарителството запълва вакуум, оставен от държавата, по-точно от нейната недостатъчност. Държавата, с нейната роля на балансьор в отношенията между хората, на справедлив преразпределител на благата, които създава обществото, като че ли все повече я няма в нашия живот. Те, благата никога не са достатъчни. Но това, че са концентрирани по начин, който лишава огромното мнозинство от възможността да ги ползва, в голяма степен намалява тяхното значение, отнема от техния смисъл.

В Деня на дарителя нека си пожелаем всички да бъдем по-щедри към околните и по-солидарни като общество. Нека поискаме и постигнем държава, която не пречи на дарителството, но и активно намалява острата нужда от него. Говоря за държава, която прави всичко възможно да съхранява достойнството на всички свои граждани.

Трудна е тази задача, но не невъзможна за решение, ако впрегнем подходящите политики. Бюджетът, който предлага днешното дясно управление, преразпределя едва 37-38% от благата, които създаваме. Ако не променим това, все повече българи ще разчитат на милостиня и дарения, за да преживяват. Има основание да се замислим за перспективите!
Още веднъж – признателност към всички дарители и честит празник на всички именици!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай