Сряда,

Мика Зайкова срази мерките. "Нищо, но от сърце"

От: СТАНДАРТ -
8454
Мика Зайкова срази мерките. "Нищо, но от сърце"
A
A
A

Любимката на народа Мика Зайкова срази антикризисните мерки на кабинета. Нищо, но от сърце, определи ги Зайкова в интервю за NOVA NEWS.

"В мерките трябваше да има освобождаване на реинвестираната печалба за промяна в технологиите. Реинвестираната печалба да няма данък. Мерките са нищо, но от сърце, те не са финансово обезпечени", коментира икономистът на ИТН.

По думите й трябва внимателно да се следи заложения допълнителен дълг от 3 млрд. лева. "Нищо не им пречи да го изхарчат и може да го направят, защото парите за тази година за пенсии не са гарантирани.  От инфлационните мерки имаме увеличение от 587 милиона. Чакаме 1 млрд от Европа по Плана за възстановяване. За пенсиите ни трябват 1,378 млрд. Ако този милиард не дойде, защото не сме изпълнили проектите в срок, 3-те милиарда могат да бъдат изхарчени", сподели тя. И уточни, че ръстът от 2,9% на БВП е твърде оптимистичен, влошава се ситуацията и не се вижда реформа.

Според нея е добре да се вземе заем с ниски лихви, защото ще се оскъпи догодина. А относно проблема с природния газ тя смята, че няма дългосрочност. "Двата танкера са за един месец. Няма гаранции, че България ще има газ, защото няма договори. Ще бъдем затруднени и откъм петрол.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички