Мика Зайкова се скара на Петков и Василев. Къде сгафиха?

Любимката на народа притеснена за работещите бедни

Мика Зайкова се скара на Петков и Василев. Къде сгафиха? | StandartNews.com

Любимката на народа Мика Зайкова се скара на финансовия министър Асен Василев и премиера Кирил Петков за новия бюджет. Финансовият експерт на „Ива такъв народ” определи разчетите като „безкрайно оптимистични”.

„Много се изхвърлят по отношение на БВП. База за неговия ръст преди всичко са капиталовите разходи”, заяви Зайкова и добави, че формирането на политиката на доходите минава именно през ръста на БВП.

"Най-много се притеснявам за хората на минимална работна заплата, те са около 55% и са работещите бедни. На първо време не трябва да остане 650 лв., чистата сума е 470 лв. Как се живее с толкова пари? Затова трябва да се помисли за необлагаем минимум. В Германия, ако си здравно осигурен няма да плащаш дори лекарства, а тук даваш пари и за да идеш на лекар", подчерта експертът.

Икономистът Кузман Илиев добави от своя страна опасенията си за икономическия растеж и за структурата, която е заложено да го движи.

“Виждаме, че през раздаването на помощи се засилва потреблението. Инвестициите обаче можем да определим като политическо потребление - това, което прави икономическия растеж са частните инвестиции, които ги няма. Има голямо очакване, че точно политиките ще направят икономическия растеж устойчив, което досега никога не сме виждали”, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай