Петък,

Мика Зайкова каза ще скочат ли 200% цените

От: СТАНДАРТ -
3663
Мика Зайкова каза ще скочат ли 200% цените
A
A
A

Възможно ли е с 200% да се вдигнат цените в България, ако войната в Украйна продължи дълго? За храните, цените, скъпия живот и джоба на българина разговаряха в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ Мика Зайкова, Богомил Николов и Ричард Алибегов.

Когато мислим за инфлацията, трябва да си поставим цел - дали да задържим цените, дали само да помагаме и на бизнеса, и на домакинствата, или да помислим как без напрежение да повишим доходите така, че домакинствата да не бъдат ощетени. И когато си поставим цели, тогава да избираме мерките, обясни Мика Зайкова.

Ако се сложи таван на цените, има голям риск да изчезнат стоките по магазините, прогнозира Богомил Николов. Освен това, ситуацията се мени - в даден момент калкулацията може да е една, след това да се промени. Затова много по-важно е да се вгледаме в причините, които водят до тази инфлация, обясни Богомил Николов.

Според Мика Зайкова обаче, при всички положения, най-употребяваните стоки бързо ще изчезнат, ако се сложи таван на цените.

Намаляването на ДДС се случи преди 2 години в нашия сектор. Това беше строга икономическа мярка, за да останат повече пари в бизнеса, който 8 месеца не работи заради ковид, а през другото време беше строго ограничен, обясни Ричард Алибегов. Внушения на финансовия министър, че намаляването на ДДС не е довело до отклоняване на цените, е абсолютно отклоняване на вниманието, допълни той.

С това се съгласи и Мика Зайкова, според която намаляването на ДДС и акциз трябва да е на европейско равнище.

Продоволствена криза няма да има. Ще има всичко, само че няма да може да си го купим, допълни Мика Зайкова в прогнозата си във връзка с очакваното повишаване на цените на горивата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички