Михалевски: Няма да бъдат узаконени всички незаконни сгради

Павлова: Мораториумът отваря вратички за узаконяване на какво ли не

Михалевски: Няма да бъдат узаконени всички незаконни сгради | StandartNews.com

София. Основанието за предлагане на узаконяването на незаконните жилища е решение на Европейския съд по правата на човека, което постановява правото на единствено жилище. Това обясни в сутрешния блок на bTV Димчо Михалевски от Коалиция за България, който е бивш заместник-министър на регионалното развитие. 

"Когато има незаконно строителство, единствената мярка, която може да се предприеме в момента, е да се събаря. Затова е внесен мораториумът върху премахването на незаконни сгради.", каза той. От Коалиция за България искат да се промени законодателството, „така че да гарантираме правото на единствен дом и правото на дом, гарантиращ поминък, например рибарски селища".

„Смисълът на този мораториум е да спрем временно разрушаване на жилищни сгради докато се приеме нов закон", обясни Михалевски.

„Не е възможно и няма да бъдат узаконени всички сгради и всички ромски махали", каза той и добави, че узаконяването ще бъде правено, когато има обществен интерес.

Желаещите да им бъдат узаконени сградите трябва да си подадат документите в общината. На въпрос какво ще правят, ако са неграмотни, Михалевски отговори: „Общината ще помага".

Смисълът на мораториума е да се спрат решенията на ДНСК, които са „несъразмерни и непропорционални", каза Михалевски. Той смята, че държавата се е отнасяла неадекватно към този проблем.

Другата страна в разговора беше Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и настоящ депутат от ГЕРБ. Тя възрази на предложението на БСП с думите: „Това, което се предлага, нарушава правата на всички български граждани".

„Много хора спазват законите и искат да живеят в една правова държава", каза тя и добави, че предпоставките в закона оставят вратички, което пък създава „разграден двор". „Това създава възможности за анархия, за беззаконие", смята тя.

Според Павлова: „Покрай ромските махали ще се узакони какво ли не. Заради 3% от гражданите ние ще ощетим 97%". Тя посочи, че в гетата сградите не отговарят на никакви изисквания за безопасност. „Ние това ли искаме да узаконим", попита тя.

Жители на квартал „Факултета" заявиха в репортаж, че всеки би отделил 200 лв. на година, за да си плащат данъците. Само 3% имат собственост върху земята. Архитектът на „Красна поляна" Камен Петров също посочи, че сградите там не са безопасни. „Ние трябва да обречем тия хора на една опасност, която застрашава тяхното здраве и живот", предупреди той.

Опонентите Михалевски и Павлова обединиха позиции само по един въпрос. Според тях разделянето на Министерството на регионалното развитие и на комисиите е излишно и с нищо няма да подобри сектора. Според Михалевски, разделянето на администрациите е безсмислено, тъй като става въпрос за една и съща дейност. Павлова пък посочи, че така само се създава повече администрация, за да може да се намери работа за повече хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай