Метнаха рибарска мрежа в парламента

Депутатите приеха бюджета за 2013 след три часа дебати

Метнаха рибарска мрежа в парламента | StandartNews.com

София. Рибарска мрежа метна в парламента младежкото обединение на БСП. Тя е олицетворение на Бюджет 2013, обясниха социалистите по време на разглеждането на финансовия проект от депутатите. С червени щипки те бяха закрепили предложенията си за промени, които да бъдат приети между първо и второ четене на бюджета. Младежите искат повече пари за майките и децата, за професионално образование и стажове.

Малка суматоха настана, когато мрежата трябваше да мине през охраната на Народното събрание. Наложи се червената депутатка Мая Манолова да излезе и да я внесе вътре. Тя се ангажира да я вкара и в пленарна зала.

В крайна сметка депутатите приеха бюджета за следващата година. "За" бяха 122 народни представители, а 60 „против". Въздържали се нямаше.

Оспорваните дебати около парите на държавата за следващата година обаче продължиха близо три часа. Тон на пледоариите даде финансовият министър Симеон Дянков. Той представи бюджета за 2013 г.

България и Полша са двете държави в Европа, които са успели да минат през кризата с една завидна устойчивост, каза той. Той съобщи данни от Доклад „Развиваща се Европа, устояваща на бурята” на Института за международни финанси. 

„Растежът през годините е останал стабилен, а финансовите пречки - по-малки в държави като Полша, Турция и България, в които има политики, фокусирани върху редуцирането на структурните дисбаланси и политики, които подкрепят финансовата стабилност”, каза Дянков. „Икономическото развитие след 2008 г. на държавите от Източна Европа показва сравнителна стабилност в сравнение със страните от Южна Европа. Държави като Полша, България, Турция и Чехия имат риск премии много по-нисък от държавите в Еврозоната. Вчера за първи път успяхме да надминем и Словакия”, посочи финансовият министър.

„Казвам всички тези неща, за да покажа, че влизайки в разговор за Бюджет 2013 г., трябва да си припомним, че всички бюджети през последните години се правят в условия на тежка криза”, каза още Дянков. Той подчерта, че акцент е увеличаването на доходите. Приоритетно се осигуряват средства за мерки в областта на социалната политика, свързани с индексация на пенсиите от 1 април 2013 г.

Финансовият министър представи и основните параметри на бюджета за следващата година. Документът предвижда икономически ръст от 1.9%, и дефицит около 1.3%. На критиците, че растежът е прекалено оптимистичен Дянков заяви, че бюджетът може да се реализира и при ръст 1.2%.

Разходната част на бюджета не се отличава значително от тазгодишната. Слабо повишаване на доходите е заложено в увеличението на минималната заплата от 290 на 310 лв. и актуализацията на пенсиите средно с 9% от април. Останалите социални плащания и обезщетения са замразени.

Ръст няма и в средствата за здравеопазване. Парите на министерствата остават почти същите като през тази година. Слабо увеличение има в бюджетите за образование и култура. В същото време с този закон се въвежда данъка върху лихвите от спестяванията на хората.

Въпреки оптимизма на Дянков опозицията разкритикува бюджет 2013.

Сеирът хора не храни, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него добрата новина в новия бюджет е, че е последният за правителството на Бойко Борисов. Лидерът на БСП определи подхода на кабинета като „счетоводителски".

Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети по време на мандата на ГЕРБ, вие икономисвате на гърба на народа, заяви червеният лидер.

Критика финасовият министър срещна и от редиците на ДПС.

Бюджет 2013 г. бетонира българите като най-стабилните бедняци в Европа, заяви депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Според него в името на финансовата стабилност не са осигурили стимули за икономиката ни, което ще доведе до още по-голяма бедност у нас.

Бюджет 2013 размразява пенсиите, но остава замразени растежа на икономиката и доходите от труд, коментира още Имамов. Според него бюджетът за следващата година не съдържа фискални мерки за стимулиране на икономическата активност, за увеличаване на инвестициите, заетостта и доходите на милиони българи.

Дебатите в Парламента продължават с разглеждането на бюджетите на НОИ и НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай