Местан: Властта подмени истината

ДПС иска международно разследване на атентата

Местан: Властта подмени истината | StandartNews.com

София. Не приемаме подменената теза за случилото се на конференцията на ДПС, заяви новоизбраният председател на ДПС Лютви Местан.

„Свидетели сме на абсолютно скандален опит за подмяна на истината за това, което се случи вчера. Вчера, в зала 3 на НДК, по време на Осмата национална конференция на ДПС, в 12.22 часа, пред очите на цяла България и на международните наблюдатели, се извърши опит за показно ритуално политическо убийство на лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, опозиционен политически лидер от европейски мащаб”, заяви новият лидер на ДПС.

Според него, само след 10-ина часа, тази теза била скандално подменена. "30 минути след атентата, градският прокурор Николай Кокинов пред г-н Доган, който тогава все още бе преглеждан от медицински екип, и пред още близо 15-ина души заяви категорично и еднозначно – ще повдигнем обвинение за опит за убийство. Съобщи също така, че е имал разговор с атентатора и той, на въпрос - каква му е била целта, е отговорил еднозначно – исках да убия г-н Доган, исках да застрелям г-н Доган. Днес питаме властите в България – какво се промени за десет часа, че тази сутрин вече ни облъчват с коренно различна теза”, попита Лютви Местан.

„Нямал намерение да убива, само искал да получи своите пет минути слава. Обърнете внимание на факта - колко книжно звучи това. Не приемаме подменената теза. Тя не само не звучи убедително, тя звучи скандално, защото това, което определяме като опит за политическо убийство на опозиционен лидер, се случи пред очите не само пред делегатите, а и пред очите на медиите и стотици хиляди български граждани”, каза още той. „Какво е обяснението за тази очевадна непоследователност в информацията, подавана на парче от институциите”, попита още председателят на ДПС. Ръководството на ДПС ще настоява за международно разследване на опита за политическо убийство на лидера на  Ахмед Доган.

Тъмни сили поръчали убийството

Местан окачестви случилото се като огромно петно върху България, а само разкриването на истината ще изтрие това петно. По отношение на международното разследване на опита за политическо убийство от ДПС заявиха, че вече са задвижени механизмите чрез ръководителя на българските либерали в Европарламента Филиз Хюсменова. Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън, който също присъства в залата и стана свидетел на пистолета срещу Доган, се ангажирал лично да съдейства пред международните институции.

Самата Хюсменова предупреди, че в Европарламента ще има вълна от изявления по повод на неуспелия атентат срещу Ахмед Доган. Европейският отзвук е повече от сериозен, чуждестранните гости използваха основно три думи: шокиращо, ужасяващо и недопустимо, каза тя. По време на почти едночасовата пресконференция Местан специално отбеляза, че за ръководството на ДПС "няма никакво значение етническата принадлежност на Енимехмедов". Не искаме да се случи нищо странно на Октай Енимехмедов, защото той единствен може да ни отведе до онези тъмни политически сили, които поръчаха политическото убийство, предупреди Местан.

От ДПС осигурили кордон за Доган

Той определи като скандална хипотезата да се разследват делегати за това, че са се нахвърлили върху нападателя. Делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си, каза още Местан. Новият председател на ДПС припомни, че първите хора, които са се притекли на помощ на Доган и които са спрели Енимехмедов, са депутатите Христо Бисеров, Камен Костадинов, Рамадан Аталай... Осигурихме и кордон за председателя, допълни още Местан. А след това запита къде бе полицията да прибере нападателя и категорично заяви, че делегатите не са допуснали линч над нападателя.

Къде беше полицията час и 13 минути, запита риторично Местан. Христо Бисеров отбеляза, че в ДПС нямат доверие на разследващите, защото вътрешният министър първи лансирал в българското общество, че това не е опит за убийство. Нападателят беше с два ножа на десен и ляв крак, освен с пистолет, допълни Бисеров. Като председател на ДПС Местан заяви, че Централният съвет на партията ще се събере между втората и третата седмица след националната конференция. "Бързам да ви кажа, че имаме избор на председател в мое лице. Но този екип беше избран на последната национална конференция и не е преминал пълният цикъл на избори", заяви Местан. Това се разчете като знак, че той няма да прави промени в ръководството на ДПС и досегашните заместници на Ахмед Доган ще продължат да изпълняват своята функция.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай