Местан се обръща към Страсбург за санкциите след агитация на майчин език

Местан се обръща към Страсбург за санкциите след агитация на майчин език | StandartNews.com

София. Дискриминационният текст в Изборния кодекс беше приет с много мил консенсус между всички парламентарни сили без една - ДПС. "Останахме в изолация при отстояването на изконното човешко право - майчин език, но ДПС ли е в изолация или вие вкупом се изолирате от ценностите на съвременната декларация". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента.

Той показа пред народните представители разписка за платена глоба, която му е наложена заради агитация на език различен от българския по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че заедно с други санкционирани свои колеги ще потърси правата си в Страсбург.

  Това ще се случи не защото депутатите от ДПС не обичат родината си, а защото искат да я видят като демократична родина на равноправни граждани, обяви Местан. Според него ДПС се оказва в изолация всеки път, когато поставя въпроса за майчиния език в закона просветата, в този за гражданската администрация, за българското гражданство или за реабилитация на репресирани лица.

Местан припомни друга изолация, в която е останала неговата парламентарна група - при приемането на удължаване на референдума върху правото на граждани на Европейския съюз да купуват земя в България. "Бяхме сами, изолирани от огромно антиевропейско мнозинство, което в нарушение на Договора за присъединяване в ЕС гласува удължаване на мораториума. Кой тогава бе в изолация? Огромното мнозинство или ДПС, която макар и сама остана вярна на европейската си същност. Не на ДПС, а на вас и ви се наложи да се явите на тежкия поправителен изпит на европейските ценности", каза Местан.

Според него днес останалите партии "доволно потриват ръце", че са оставали ДПС самотни в противодействие на ксенофобията и омразата. "Ако днес сме сами в тезата, че никой няма право да обижда ромите, то това не е изолация, а въпрос на политическа гордост", категоричен бе Местан. По думите му, ако един министър си е позволил подобни квалификации, това е много по-сериозен довод за вот на недоверие, отколкото цялостната политика на едно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай