Местан гласува с Бойко, подкрепи Станишев

ГЕРБ предложи промени в закона за изборите

Местан гласува с Бойко, подкрепи Станишев | StandartNews.com

София. Лидерът на ДПС Лютви Местан спази обещанието си към ГЕРБ. Депутатите на движението подкрепиха кандидатурата на опозицията за зам.-председател на ЦИК и избраха доц. Маргарита Златарева. БСП и "Атака" не участваха в гласуването. Преди вота соцлидерът Сергей Станишев обяви официално от трибуната на парламента, че той и червените избраници ще сезират Конституционния съд за указа на президента Росен Плевнелиев относно разпределението на местата за партиите в ЦИК.

"Вече няколко дни ГЕРБ занимава цялото общество с един казус, който е абсолютно изкуствено създаден от президента на България. Президентът, който наруши закона", заяви Станишев. По думите му така Плевнелиев е "подложил на съмнение конституционния принцип за върховенството на закона и за правовата държава". "Президентът е виновен за кашата с квотите в ЦИК", отсече Станишев. И призова и останалите партии да подкрепят БСП в жалбата до Конституционния съд. От ДПС дадоха да се разбере, че ще участват в сезирането на конституционните съдии за законността на президентския указ. Както вече стана ясно, с разпределението на местата в ЦИК, според указа на Плевнелиев, ДПС имат 1 по-малко за сметка на ГЕРБ.

Тайни договорки между ДПС и ГЕРБ заподозряха социалистите след кърджалийското кафе на мира между Лютви Местан и Бойко Борисов и последвалото решение на ДПС да се откаже от трети мандат. Отсъствието на Станишев от България допълнително нагнети напрежение при червените. По обяд вчера зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов се опита да разведри ситуацията, обръщайки се шеговито към репортерите пред кабинета на Мая Манолова: "Нещо зациклихте с ЦИК". Няколко часа по-късно обаче депутати от ГЕРБ начело с Цецка Цачева все пак внесоха предложение за промени в Изборния кодекс. А в БСП отново се събраха на заседание, за да нищят дали ДПС ще удари рамо на поправките. С тях от ГЕРБ настояват ЦИК да има общо 20 членове, а не 19 както в момента. "Справедливото разпределение, което отразява и паритета между партиите в 42-ото народно събрание и е най-близо до "19", е "18": ГЕРБ - 7 членове, БСП - 6, ДПС - 3, Атака - 2", аргументират се от ГЕРБ. Останалите две бройки са съответно за Синята коалиция и за НДСВ. Идеята за промени в изборния закон лансираха преди два дни лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов. От БСП тогава възразиха остро срещу ремонт на новоприетия кодекс. И Местан обяви, че ДПС няма да е вносител или съвносител на поправки по закона. "Като всеки закон и този ако е необходимо, ще бъде променен", коментира само депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. Но подчерта, че "ГЕРБ се опитват да прехвърлят проблема от болната върху здравата глава", имайки предвид казуса с указа на президента и орязаните бройки за членове на ЦИК за ДПС. По-рано Йордан Цонев също заяви, че в Изборния кодекс "има пропуски" по отношение на механизма, по който трябва да се определи бройката и квотите в ЦИК.

Цонев: Борисов е хитрец

Срещата на по кафе между лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан не значи коалиция. Това коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. "Отношенията ни с ГЕРБ няма да се затоплят в смисъла, който влагате като контекст на тези събития, няма такъв начин това да се случи", заяви пред БНТ той. Цонев уточни, че двете партии имат твърде много различия и принципни съображения. "Смятаме, че ГЕРБ е партия, която направи много лоши неща за България", категоричен бе той. По отношение на изразената от Борисов благодарност към ДПС, Цонев заяви, че "Бойко Борисов е хитрец. Това са евтини, популистки номера", смята председателят на бюджетната комисия в парламента. Той посочи, че въпреки поведението на Борисов парламентарната му група продължава "да се държи неконструктивно, арогантно на моменти". "Не може да има никакво разбирателство между Движението за права и свободи и партията на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", заключи той. Към БСП има много политически знаци, отбеляза още Цонев. "Първо, да спрат с мантрата ДПС преяжда с власт, защото това е категорично невярно", каза той. Но подчерта, че ДПС и БСП имат обща цел - подкрепата на кабинета "Орешарски".

Сергей с покана за кафе и от Бареков

Соцлидерът Сергей Станишев се оказа най-каненият на кафе политик у нас. След като във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да се види на кафе със социалист номер 1, в сряда лидерът на "България без цензура" Николай Бареков отправи още по-настоятелна покана към Станишев. "С Борисов кафе не желая да пия, с г-н Местан, ако ме покани, бих приел, а със Станишев бих се видял още днес, ако трябва, ще отида и до "Позитано" 20", заяви Николай Бареков. Лидерът на "България без цензура" уточни, че има 2 теми за разговор със Станишев. "Ще го питам защо не се направи комисия, която да разследва Росен Плевнелиев, в която трябва да добавим неговата нерегламентирана среща с ръководството на ЕВН във Виена", каза Бареков. И допълни, че със соцлидера би разговарял и по социални въпроси за детските, майчинските и отпадането на плоския данък. Станишев отказа да коментира дали ще приеме срещите за кафе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай