Мерджанов: Оставки за Лясковец

Мерджанов: Оставки за Лясковец | StandartNews.com

София. "Настояваме за най-строги санкции, включително и оставки на виновните длъжности лица по случая "Лясковец", заяви на пресконференция на БСП председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов. На въпрос на какво ниво трябва да са оставките в МВР той отговори, че нивото ще бъде определено "с доказаните правонарушения и грешки, които са допуснати по отношение на замисъл, организацията и реализацията на самата спецоперация". А за това има достатъчно правоохранителни органи, които се занимават с тези въпроси, уточни Мерджанов. Утре в Народното събрание ще бъде изслушан главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и зам.-вътрешният министър Васил Маринов. Изслушването ще бъде пряко предавано и в интернет.

"Както заявихме още в петък, ще настояваме за пълно разплитане на случая до най-малката подробност за акцията, в която обществото бе защитено, но трагично загина полицай от СОБТ", заяви Мерджанов. По негови думи БСП може и да подкрепи искането на ГЕРБ за създаване на отделна комисия, която да разследва случая, но според него нищо не пречи на вътрешната комисия да зададе всички въпроси, които вълнуват обществото.

"Не прави добро впечатление бивши професионалисти и хора, работили в службите, да заемат такива категорични позиции, тъй като и те имат принос за настоящото състояние на МВР", коментира още Мерджанов, визирайки изказванията на бившия вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков, който наскоро бе "самоизключен" от столетницата. "Бяха лансирани много версии, включително и за повече ранени. От разговорите ми с главния секретар останах с впечатлението, че те са неверни", допълни шефът на вътрешната комисия. "Тези спекулации трябва да бъдат или потвърдени, или опровергани. Обществото трябва да знае цялата истина!", категоричен бе той.

Мерджанов потвърди, че се прави внимателен преглед на Закона за боеприпасите и взривните вещества.

И синдикатът на МВР с проверка

Пълно, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента в Лясковец поискаха от най-големия полицейски синдикат - СФСМВР. Оттам призоваха да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, "които с действията или бездействието си са допринесли за това нещастно развитие на ситуацията и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление - и наказателна отговорност". Синдикатите настояват и ръководството на МВР да излезе с програма, съдържаща спешни мерки, насочени към намаляване на риска от повторение на подобни инциденти.

Цацаров нареди: Пребройте пушките

По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров тръгва проверка на издадените разрешителни за оръжие в цялата страна. Тя ще бъде извършена от отдела "Надзор на законност" на Върховна административна прокуратура. Обвинителите ще изискат информация от областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това. Ще бъдат проверени действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелните оръжия и боеприпаси с изтекъл срок на годност, съобщиха от прокуратурата. Проверката трябва да завърши на 25 април, като на главния прокурор ще бъде предоставен пълен списък на всички лица с разрешение за носене на огнестрелни оръжия, броят боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.

Прокуратурата е започнала и проверка за неизпълнение на служебни задължения срещу служителите от ОД на МВР - Велико Търново и РУП - Горна Оряховица. Обвинението ще проверява дали има закононарушения при издаване на разрешителното на Петко Петков, както и при предприетите действия във връзка с изтичане на срока на разрешителните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай