Медведев:Изтребители ще дойдат, важно е да имате газ и АЕЦ

След "Южен поток" искаме пълни гаранции от Еврокомисията за "Турски поток", заяви руският премиер

Медведев:Изтребители ще дойдат, важно е да имате газ и АЕЦ | StandartNews.com

Изтребителите винаги ще дойдат, важното е да дойде газ и атомните ви централи да работят. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев след срещата му с неговия български колега Бойко Борисов, визирайки намерението на България да закупи щатски самолети за бойната авиация.

ВИЖТЕ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА БОРИСОВ И МЕДВЕДЕВ

Гостът подчерта, че след горчивия опит от "Южен поток" за по-нататъшни стъпки по отношение на преминаването на „Турски поток“ през страната ни ще може да се говори след пълна гаранция от Еврокомисията, че за този проект няма да има прегради."Надявам се българските ни колеги разбират това и да работят по въпроса“, посочи още той. "Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което е лошо, защото показва съмнения един в друг", подчерта Медведев. В същото време похвали своя домакин Борисов да откровения и конструктивен диалог.

„С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството. Преди въвеждането на различни санкции нивото на търговския ни стокообмен беше около 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия", каза руският премиер . „Ние сме готови да разгледаме участието си в АЕЦ "Белене". Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти“, коментира Медведев по отношение на проекта за Втора атомна. 

„Ние сме на мнение, че трябва да разширяваме контактите в образованието, науката и изкуството. Над 80 руски града имат побратимени връзки с българските общини и това е добра база за развитие на хуманитарните връзки. Страните ни имат сходни възгледи за много неща. Миналата година отбелязахме 141 години от Руско-турската война и тази година ще празнуваме 140 години от установяване на дипломатическите отношения между Русия и България. А ако потърсим още назад в историята, ще намерим още такива възпоменателни дати. Руснаците с удоволствие прекарват отпуската си в България", каза още Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай