"Медиана": 44% дават шанс на кабинета

БСП бие ГЕРБ, ако изборите са сега

"Медиана": 44% дават шанс на кабинета | StandartNews.com

София. БСП би спечелила, ако сега се проведат предсрочните избори, а над 60% от хората не желаят нов парламентарен вот веднага. Това сочи социологическо изследване на агенция "Медиана", извършено по поръчка на ТВ7 и NEWS7 и проведено от 27 юни до 1 юли. Данните бяха представени от социолога Кольо Колев. Според проучването 44% от хората смятат, че на кабинета "Орешарски" трябва да се даде шанс. 27,4% пък смятат, че избори трябва да се проведат незабавно.

Други 18% заявяват, че е нужна година, за да се видят реални резултати. Сред желаещите смяна на кабинета 41,7% са склонни да дадат шанс на правителството, а 18,8% смятат, че изборите трябва да бъдат проведени заедно с тези за Европейски парламент догодина.

При евентуални избори сега БСП ще спечели 20% от вота, ГЕРБ 18,6, ДПС 7,6, а "Атака" е едва с 2,5 процента подкрепа.
Най-близо до влизане в парламента отново биха били "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева с 3,4 процента и НФСБ с 2,8 процента. ДСБ би взела 1,9%, а СДС - 0,9%. Според социолога Кольо Колев подкрепата за десните партии се увеличава.

Той обясни, че за разлика от първите дни на протестите, които бяха насочени срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и бяха подкрепени от над 70% от българите, продължението им не среща голяма поддръжка.
Според Колев хората не искат нови избори, а нормализация на ситуацията. Те не приемат и поведението на ГЕРБ, която бойкотира парламента. "Ако изборите бяха днес, резултатите ще се повторят", смята социологът.

Той все пак направи уговорката, че местата на БСП и ГЕРБ може да се сменят или пък да изравнят силите си. В проучванията си преди вота на 12 май Колев упорито прогнозираше победа на соцпартията, която обаче остана втора.
Изненадващо въпреки нестихващите протести, Пламен Орешарски влиза в топ 3 на най-харесваните политици, според данните на "Медиана". Преди него са само президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова. "Нормално е президентът да е сред най-харесваните политици. Винаги е било така, институцията има голяма тежест", обясни Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай