Маските паднаха, какво следва? Коментар на политолога

Виждаме рязка еманципация на правителството на ПП от президента Радев, каза Явор Сидеров

Маските паднаха, какво следва? Коментар на политолога | StandartNews.com

Предсрочните избори не са опция в момента, но размесване и правителствен ремонт може да има, прогнозира пред БНР политологът Явор Сидеров. Според него е налице "фино калиброване на позициите по най-различни теми.

"И промени в правителството, и размествания на политическите пластове са напълно възможни, но не мисля, че сме на прага на предсрочни избори точно сега“, допълни той.

„Виждаме рязка еманципация на правителството на ПП от президента Радев и съвсем очевидно разделение по оста да се купува ли руски газ по новите условия на "Газпром", смята Явор Сидеров.

"Маските паднаха. Разбра се кой кой е, кой за какво играе, кой е готов да действа в моменти, в които ножът опира до кокала и в каква посока", заяви политологът.

По думите му "дошло е време разделно".

„За разлика от други страни, газът съставлява 14% от енергийния микс у нас, но те са важни, защото имат социално значение и отчасти захранват индустрията, изтъкна той.

"Отзвукът от спирането на газа има много по-директен социален ефект. Има социална цена това. Тя ще се усети следващата зима. В индустрията се усеща сега и веднага. Но като цяло не е катастрофа“, смята Сидеров.

От ключова важност е въпросите на енергийната политика в ЕС да бъдат договаряни колективно, за да може да бъде силен на масата на преговорите и да не се получава разнобой, коментира Явор Сидеров.

"Просто трябва да се говори на един глас. Този разнобой се получава от обективни реалности. Политиката на руската страна винаги е била да се договаря индивидуално, за да може индивидуално да извива ръце."

Според Сидеров от посещението на българската делегация в Украйна "особени нови потресаващи разкрития няма да дойдат", защото знаем какво става на терен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай